Liba és kása avagy Mellesleg 1. - Hamiskása-n
sponsored links
Aki Márton napján libát evett, az nagy százalékban, és klasszikusan a combot választotta.
Én idén, nem mellesleg a melle mellet döntöttem, és két egyszerû variációt is összedobtam.
Aztán, akkor nem volt idõm, arra hogy megosszam veletek, mert rengeteg dolog akadályozott ebben, pl. a meló meg lustálkodás, sõt volt olyan is, amikor e kettõ találkozott (mondjuk az ciki volt egy kicsit). De most itt van és már a Tiétek is.
Némi magyarázkodást azért szükségesnek tartok:
A libamell (akár kacsamell) sütése, kíván egy kis tapasztalatot, ennek ha utánaolvasunk, kicsi vagy nagyobb eltéréssel, találhatunk több, inkább idõben különbözõbb módját is. Nekem jelen esetben, kisebb valószínûleg fiatalabb mellekkel volt dolgon (22-24 dkg) ezért, a leírtak szerint sütöttem. Akinek van saját, bevált módszere, az készítse el úgy, mert ugyi, még ott van az is, hogy ki-mennyire "átsülve" kedveli.
A másik a Kása, mert ez nem a klasszikus ludas kása, (mielõtt valaki arra gondolna) ezért nem is annak neveztem el, hanem kicsit hamiskásan, hamis kásának.
LIBAMELL, VELESÜLT PARADICSOMMAL,
ÉS KAKUKKFÜVES - HAMIS KÁSÁVAL
Hozzávalók:
4 db libamell (1/22-24 dkg)
20-25 dkg rizs
20 dkg koktélparadicsom
25 dkg barna csiperke (ízletes vagy fûszeres néven is fellelhetõ az üzletekben),
de természetesen a hagyományos fehér is megfelel
15 dkg sárgarépa
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. zúzott fokhagyma
1 db babérlevél
kakukkfû
bors, só
A hagymát felaprítjuk, a szalonnát picike kockákra vágjuk.
A gombát feldaraboljuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát és szalonnát üvegesre sütjük, hozzáadjuk a gombát, a répát, majd nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Befûszerezzük, sózzuk, aztán jöhet a rizs és a zúzott fokhagyma, felöntjük vízzel... és innen tovább, a párolt rizs készítésének megfelelõen járunk el.
A sütõt bemelegítjük 160 fokra.
A libamellek bõrét beirdaljuk, (de csak a bõrét!), sózzuk, borsozzuk, és kakukkfûvel ízesítjük.
Egy száraz serpenyõben, a bõrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-4 percig sütjük.
Ezután átrakjuk egy tepsibe õket, a zsírjában átforgatjuk a koktélparadicsomokat és ezt is a tepsiben tesszük, az elõmelegített sütõben 10-12 percig sütjük.
Tálalás elõtt a sütõbõl kivéve, legalább 5 percet pihentetjük
Hozzávalók:
4 db libamell (1/22-24 dkg)
20-25 dkg rizs
20 dkg koktélparadicsom
25 dkg barna csiperke (ízletes vagy fûszeres néven is fellelhetõ az üzletekben),
de természetesen a hagyományos fehér is megfelel
15 dkg sárgarépa
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. zúzott fokhagyma
1 db babérlevél
kakukkfû
bors, só
A hagymát felaprítjuk, a szalonnát picike kockákra vágjuk.
A gombát feldaraboljuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát és szalonnát üvegesre sütjük, hozzáadjuk a gombát, a répát, majd nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Befûszerezzük, sózzuk, aztán jöhet a rizs és a zúzott fokhagyma, felöntjük vízzel... és innen tovább, a párolt rizs készítésének megfelelõen járunk el.
A sütõt bemelegítjük 160 fokra.
A libamellek bõrét beirdaljuk, (de csak a bõrét!), sózzuk, borsozzuk, és kakukkfûvel ízesítjük.
Egy száraz serpenyõben, a bõrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-4 percig sütjük.
Ezután átrakjuk egy tepsibe õket, a zsírjában átforgatjuk a koktélparadicsomokat és ezt is a tepsiben tesszük, az elõmelegített sütõben 10-12 percig sütjük.
Tálalás elõtt a sütõbõl kivéve, legalább 5 percet pihentetjük