Levélen sült

2011-09-13

sponsored links


Izgatta a fantáziámat ez az édesség. Nem is maga a recept - hiszen egy egyszerû palacsintatésztáról van szó-, hanem az elkészítési módja. Érdekességképpen kipróbáltam.
A korabeli szakácskönyvek a levélen sültet a "Legrégebbi magyar tésztaételek" közé sorolják. A kelkáposztalevelekre kent palacsintatésztát hajdanán kemencében sütötték, nagy mennyiségben. Zilahy Ágnes szerint 12 személyre valót el lehet készíteni 4 óra alatt, elfogyasztani 10 perc alatt.  Valószínûleg ezért is nem maradt fenn ez a munkás édesség.

 Miért éppen a palacsintának ne lenne történelme?
-A palacsinta szó kiinduló területén, Erdélyben kétféle palacsinta volt használatos még a legújabb korban is. Ujjnyi vastag parasztpalacsinta kelt tésztából és urason (urasan) készült vékony palacsinta folyékony, nem kelesztett tésztából. A vastag kelt palacsintának is mindkét oldalát sütötték zsíron, olajon serpenyõben vagy sütõkövön. Nem töltötték, lehetõleg cukorral meghintették. Az erdélyi parasztságnál a 19. század elején a vékony palacsinta is igen elterjedt volt. Serpenyõben vagy ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/09...

sponsored links

Keres?s