Leves tófuval és shiitake-val

2014-05-13

sponsored links

Nem tudom ki hogy van vele, de én azért nem rajongok a levesért, mert annyira eltelít, hogy utána már semmit sem tudok enni. Ezért vagy csak levest eszem, vagy nem eszem levest, vagy külön eszem a levest és a többi fogást pár óra különbséggel. De ha mindent akarok egyszerre, akkor a japán tálalást választom, és az étkezés végén eszem levest. A japánok ugyanis egyszerre tesznek minden fogást az asztalra, és egyáltalán nem tabu a levest az étkezés végén elszürcsölni. Az igazán ínyencek együtt isszák a levest a rizzsel, vagy mással, tea helyett, vagy mellett. Na, így már oké a leves. Fõleg, ha nem borzasztóan nagy adagban érkezik, csak egy pici tálkában. És most már nálunk is egyre többen követik azt az ázsiai szokást, hogy étkezés közben nem iszunk hideget, mert nagyon rossz a gyomornak. Ha nagyon vágyunk evés közben folyadékra, akkor kortyolgassunk egy kis meleg levest. Hajrá levesek!
Hozzávalók:
4 csésze (1 liter) dashi (ld. a dashi konbu-ból és tonhal pehelybõl címû 2013. április 30-ai bejegyzést)
4 shiitake [sítake, az a-t ejtsd rövid á-nak] gomba, lehetõleg friss, de ha szárítottat használunk, akkor ne felejtsük el felhasználás elõtt beáztatni
180 g t?fu [tófu, az u-t ejtsd az u és ü között] 
4 evõkanál miso [miszo] (szójabab paszta)
egy kis szójaszósz
A dashi-t felforralom egy lábasban, és hozzáadom a kb. 3 mm-es darabokra vágott shiitake-t. Egyetlen egy percig forralom õket együtt, majd hozzáadom a kis kockákra felvágott tófut. Ezután nagyon alacsony hõmérsékleten tovább fõzöm. Közben egy tálkába teszem a miso-t, ráöntök pár kanál forró dashi-s levet, és kevergetés közben feloldom benne. Beleöntöm a miso-t a levesbe, hozzáöntök egy kis szójaszószt, forráspontig hevítem, de ahogy elkezd gyöngyözni, azonnal leveszem, és a kész levest tálkákba öntöm. 

Folytats a blogon ... japankonyhamagyarul.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s