Levendulás meggylekvár (fruktózzal)
sponsored links
Tavaly rengeteg meggyet tettem el, így többféle lekvárt is. Sajnos akkor nem fotóztam le õket, ezer szerencse azonban, hogy az adagokat lejegyeztem, így most, miután fotóztam is, már felkerülhetnek a blogra. Az egyik a levendulás ízesítésû volt, és másik különlegessége, hogy fruktózzal édesíettem. Vannak, akik azt mondják, a lekvár legyen édes. Mi nem kedveljük a túlzottan édes dolgokat, ezért az édesítést a mi ízlésünknek megfelelõen igazítottam, ki-ki azonban a sajátja után veheti magát. A lekvárt - természetesen - cukorral is el lehet készíteni, annyit azonban tudni kell, hogy a fruktóz jobban édesít, tehát cukorból mindenképpen több kell, mint a receptben feltüntetett adag.
Levendulás meggylekvár (fruktózzal)
Hozzávalók: 3 kg meggy (tiszta tömeg, kimagvalás után), 1 citrom, 60 dkg +3 evõkanál fruktóz, 3 tasak dzsemfix, 2 nagy evõkanál levendulavirág.
Elkészítése: A meggyet kimagvalás után tiszta, ép zománcú edénybe tesszük, és ráöntjük a kifacsart citromlevet. Fölforraljuk, 2-3 percig fõzzük, majd hagyjuk kihûlni. Ekkor botmixerrel tetszés szerint enyhébben vagy jobban pürésítjük. A dzsemfixet elkavarjuk a 3 evõkanál fruktózzal, ráöntjük a gyümölcsre, majd odatesszük fõni. Amikor fölforrt, hozzáadjuk a többi gyümölcscukrot meg a jól összemorzsolt levendulavirágot, és az újraforrástól számított 5-10 percig fõzzük. Forrón üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetõre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.