Levendulás cukor.
sponsored links
Nagyon szeretem a levendula illatát, a gyönyörû szép színét, és nem is egyszer készítettem már levendulás sütemény, kekszet, vagy éppen limonádét. Hosszú évekig gondot okozott, a levendula beszerzése, majd egyszer úgy döntöttem, hogy a virágos kertbe ültetek egy bokrocskát. A bokrocska idõ közben szép, nagy bokorrá fejlõdött, és most éppen telis-tele van virággal. Szedtem is egy pár szálat, majd pár napig szárítottam, végül pedig kristálycukorral üvegbe rétegeztem. A levendulás cukorral pedig krémeket, süteményeket, sütemény tetejére kerülõ cukros mázat...... fogok majd ízesíteni. Persze ízesítésre csakis kevéske levendulás cukrot használjunk, mert az íze igencsak intenzív, és gondolom senki nem szeretné, ha ehetetlen lenne tõle az elkészült sütemény.
Hozzávalók:
5-6 szál levendula
25-30 dkg kristálycukor (v. barna cukor)
1 cs vaníliás cukor
Az aprócska virágokat csipkedjük le a szárról, majd a vaníliás cukorral összekevert kristálycukorral rétegezzük egy jól zárható befõttes üvegbe.
Hagyjuk egy-két hétig lezárva, hogy a cukor jól átvegye a levendula illatát.
Az ízesített cukrot felhasználhatjuk sütemények, kekszek, limonádé, fagylalt, krémek ízesítésére, de csak kis mennyiségben, mert különben a túl intenzív illattól ehetetlen lesz......