Levendulás, barackos sütemény
sponsored links
Ahogy ígértem, jövök a nyaralás utáni elsõ bejegyzésemmel egy nagyon finom és illatos levendulás, barackos süteménnyel. Bevallom még soha nem kóstoltam levendulás édességet, sõt csak annyit tudtam, hogy a levendula mennyire jó illatú és milyen jótékony hatással bír. Itt olvashattok bõvebben róla. Annyi mindent készítenek levendulából, hogy nem gyõzném sorolni. Nem is lepõdöm meg ezen, ugyanis nagyon finom a szörpje, a szappannak az illata isteni és azok a cuki kis zsákok, amiket varrnak és megtöltik búzatörettel és levendulával ... Nyár elején már sikerült egy kis palántát beszereznem, de akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentõséget, viszont most, hogy így ennyire megtetszett kicsit jobban utána is olvastam itt, hogyan lehet sokasítani. Kicsit elszomorodtam, mert legalább két év kell ahhoz, hogy virágja legyen és több év alatt lesz szép bokros. Nah, de valamikor el kell kezdeni, úgyhogy ez az idei év lesz. Õsszel vetem a levendulát...
De most akkor jöjjön a Tihanyból hazahozott levendulával készült barackos sütemény, ami pillanatok alatt elfogyott.
Levendulás, barackos sütemény
Hozzávalók (12 kocka 25x25 cm tepsihez):
125 g szoba-hõmérsékletû vaj
150 g joghurt
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g graham liszt
1 tk. sütõpor
1 kk. szódabikarbóna
4 tojás
100 g cukor
1 kis marék szárított levendula
1/2 citrom leve és reszelt héja
6 szép nagy barack
Elkészítés:
A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd tegyük bele egyesével a tojásokat. Facsarjuk hozzá egy fél citrom levét és reszeljük hozzá a héját. Adjuk hozzá a joghurtot és keverjük simára.
Egy tálba mérjük ki a liszteket, keverjük el benne a sütõport, a szódabikarbónát és a szárított levendula 3/4-et részét. A száraz alapanyagot adjuk hozzá a tojásos, joghurtos, vajas keverékhez és fakanállal forgassuk bele.
A barackokat mossuk meg és vágjuk ketté, a magokat vegyük ki.
Egy 25x25cm-es tepsit vajazzunk ki vékonyan, majd egyenletesen osszuk el benne a tésztát. Helyezzük el szép sorba a barackokat, majd szórjuk meg a maradék levendulával.
Elõmelegített 180°C-os sütõbe 30-35 percig, tûpróbáig süssük.
De most akkor jöjjön a Tihanyból hazahozott levendulával készült barackos sütemény, ami pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók (12 kocka 25x25 cm tepsihez):
125 g szoba-hõmérsékletû vaj
150 g joghurt
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g graham liszt
1 tk. sütõpor
1 kk. szódabikarbóna
4 tojás
100 g cukor
1 kis marék szárított levendula
1/2 citrom leve és reszelt héja
6 szép nagy barack
Elkészítés:
A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd tegyük bele egyesével a tojásokat. Facsarjuk hozzá egy fél citrom levét és reszeljük hozzá a héját. Adjuk hozzá a joghurtot és keverjük simára.
Egy tálba mérjük ki a liszteket, keverjük el benne a sütõport, a szódabikarbónát és a szárított levendula 3/4-et részét. A száraz alapanyagot adjuk hozzá a tojásos, joghurtos, vajas keverékhez és fakanállal forgassuk bele.
A barackokat mossuk meg és vágjuk ketté, a magokat vegyük ki.
Egy 25x25cm-es tepsit vajazzunk ki vékonyan, majd egyenletesen osszuk el benne a tésztát. Helyezzük el szép sorba a barackokat, majd szórjuk meg a maradék levendulával.
Elõmelegített 180°C-os sütõbe 30-35 percig, tûpróbáig süssük.