Levendulaszörp tartósítószer nélkül
sponsored links
"A Levendula elhessegeti a borongós gondolatokat, oldja a lehangoltságot, depressziót,
helyreállítja a lelki egyensúlyt."
A rózsaszörppel egy idõben készítettem levendulából is szörpöt, meg szirupot.
Mindenbõl csak keveset. A levendulaszörp 2 üveg, a szirup is pár deci.
Nem kell ezekbõl sok, ha a kedvenc virágokból, gyümölcsökbõl 2-2 üveggel elteszek,
nos összejön pont elég...
A virág hatóanyagainak (és színének) kivonását többféleképpen próbáltam.
Az íze tökéletes, a színe is az, de köze nincs a levendula színéhez.
Levendulaszörp
Hozzávalók
1/2 csésze lecsipegetett levendulavirág, néhány levél
500 g (répa)cukor (akár másféle cukor)
2 db kezeletlen citrom leve
2 liter víz
A frissen szedett levendulát lecsipegettem, üvegkancsóba tettem, tettem hozzá kevés levelet.
Ráöntöttem a fele vizet és belefacsartam az egyik citromot.
Megkevertem, lefedtem és 24 órát így hagytam a hûvös kamrában.
Ezt követõen, fazékba öntöttem, hozzáadtam a cukrot,
a másik citrom levét és a többi vizet, majd az egészet fölforraltam.
Forrón, az elõre elkészített tisztára mosott üvegekbe szûrtem.
Az üvegek tetejét két réteg celofánnal zártam, külön-külön gumival rögzítettem.
Azon nyomban a startra kész száraz dunsztos kosárba raktam és bebugyoláltam.
1 napig itt tartottam, majd címkéztem és mehetett a kamrapolcra.
A Levendula számos gyógyhatása közismert ,
így élvezeti értéke mellett ezt is vegyük figyelembe.
A befõzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bõvebben itt: