Levendulaszörp tartósítószer nélkül

2014-07-18

sponsored links



"A Levendula elhessegeti a borongós gondolatokat, oldja a lehangoltságot, depressziót,
helyreállítja a lelki egyensúlyt."


 


A rózsaszörppel egy idõben készítettem levendulából is szörpöt, meg szirupot.
Mindenbõl csak keveset. A levendulaszörp 2 üveg, a szirup is pár deci.
Nem kell ezekbõl sok, ha a kedvenc virágokból, gyümölcsökbõl 2-2 üveggel elteszek, 
nos összejön pont elég...




A virág hatóanyagainak (és színének) kivonását többféleképpen próbáltam.
Az íze tökéletes, a színe is az, de köze nincs a levendula színéhez.




Levendulaszörp

Hozzávalók

1/2 csésze lecsipegetett levendulavirág, néhány levél
500 g (répa)cukor (akár másféle cukor)
2 db kezeletlen citrom leve
2 liter víz

A frissen szedett levendulát lecsipegettem, üvegkancsóba tettem, tettem hozzá kevés levelet.
Ráöntöttem a fele vizet és belefacsartam az egyik citromot.
Megkevertem, lefedtem és 24 órát így hagytam a hûvös kamrában.
Ezt követõen, fazékba öntöttem, hozzáadtam a cukrot, 
a másik citrom levét és a többi vizet, majd az egészet fölforraltam.
Forrón, az elõre elkészített tisztára mosott üvegekbe szûrtem.
Az üvegek tetejét két réteg celofánnal zártam, külön-külön gumival rögzítettem.
Azon nyomban  a startra kész száraz dunsztos kosárba raktam és bebugyoláltam.
 1 napig itt tartottam, majd címkéztem és mehetett a kamrapolcra.

A Levendula számos gyógyhatása közismert , 
így élvezeti értéke mellett ezt is vegyük figyelembe.




A befõzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bõvebben itt:






Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s