Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta õzgerincben
sponsored links
A házi készítésû leveles tésztám újabb próbája.
Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttõl,
egy hasonló, mégis merõben más desszert készült.
A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésû fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek! ;)
Hozzávalók:
20 dkg rizs
tej
só
6 dkg cukor
továbbá:
2 tojás
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 adag( Kb. 500 g) lehetõleg házilag készült leveles tészta
kb. fél üveg füge vagy más ízlés szerinti lekvár
1 egész tojás a kenéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségû sós vízben feltesszük fõzni, majd ha elfõtte a folyadékot,
kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre fõzzük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghûlt tejberizst.
A végén, az elõzõleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A saját készítésû vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán,
akkorára nyújtjuk, hogy bõségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre.
A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs.
A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek,
melynek a tetejére ismét lekvár kerül.
Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk,
és a felvert tojással jól átkenjük.
Elõmelegített sütõben, 175-180 C°-on készre sütjük.
10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)
Tipp:
Ha a tészta már szép színû, hogy a teteje ne égjen meg, mielõtt még a rizs is átsülne, takarjuk le 2 réteg alufóliával, így süssük készre.
(ez is sütõfüggõ persze)
Lekvár helyett használhatunk friss idénygyümölcsöket is!