Leveles krumplis pogácsa

2014-05-09

sponsored links

Nem tudok ellenállni a pogácsáknak. Ha meglátok egy csodásat, el kell készítenem. (Persze a család ennek csak örül.) Nem volt ez másképpen Margó pogijával sem. Maradék krumplipürével sütöttem, de ha valakinek ez épp nincs, egész nyugodtan használjon fõtt, leszûrt és megtört krumplit. Isteni finom, még másnap is puha. Köszönöm szépen a receptet Margó!



Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:
*30 dkg krumplipüré
*60 dkg liszt
*2 tk só
*3 dkg élesztõ
*2 dl tej
*1 tk cukor
*10 dkg olvasztott margarin (nálam most 8 dkg + 1 ek tyúkzsír)
Hajtogatáshoz:
*3 ek tyúkzsír
*2 púpos ek liszt
Pogácsák tetejére:
*1 egész, felvert tojás
*1-2 ek szezámmag
Az élesztõt langyos, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A krumplipürét elmorzsoljuk a lisztben, majd meghintjük sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ez alatt a zsírt jól elkeverjük a liszttel.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük a lisztes zsír felével. A hagyományos módon hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, megkenjük a maradék zsírral, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés.
Elnyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretû pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük egy felvert tojással.
Megszórjuk kevéske szezámmaggal.
Elõmelegített sütõben 180 fokon 25 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/05/level...

sponsored links

Keres?s