Lestyános húsgombócleves
sponsored links
Valósággal beleszerettem a nyáron a lestyánba.
Alíz blogján a Fakanálforgató tollforgató-n láttam, meg más erdélyi blogokon is, hogy õk a lestyánt napi szinten használják levesekbe, egyéb ételekbe, amibe kell, sõt télire tartósítják komoly mennyiségben.
Itt Magyarországon is ismertük, vagy legalábbis hallottuk ennek a fûszernövénynek a nevét, de egyáltalán nem jellemzõ a használata, csak kevés kivétel van tényleg, én nem is ismerek senkit aki fõzné az ételeibe.
Na tavaly nyáron egy kertészetben aztán vettem egy tövet, elültettem a kertben, és majd minden levesbe belefõztem egy-egy szálat.
Finom, aromás a zellerzöldhöz hasonlatos formájú, ízû, illatú, csak sokkal erõteljesebb, karakteresebb. Olyan mint a mondat végén a pont, lezárja, egységbe fogja az étel ízét pont ahogy kell.
Nekem annyira ízlik, hogy õsszel lefagyasztottam a növényke leveleit, szárait, egész télen használom, sõt vettem szárított formában is, mivel egy kis növény még nem ad annyit, de tavasszal már több tövet is fogok a meglévõ mellé ültetni, ami egyébként fagyálló, tavasszal újra kihajt, de akkor már picit terebélyesebben, tehát évrõl évre növekszik.
Szeretném, ha valósággal lestyánerdõ növögetne a kertemben.
1/2 kg darált sertéshús
2 db vöröshagyma
2-4 gerezd fokhagyma ...