Lepénykenyérke gyorsan, anélkül, hogy bekapcsolnánk a sütõt
sponsored links
Egy ideje ritkábban sütök kenyeret, inkább csak hétvégéken, viszont mindig van bekeverve tészta az ilyen kenyérlepényekhez:
Ennek az az oka, hogy jó ideje én csomagolom a reggelit (és az ebédet) a férjemnek, és a kenyérlepényekbe lényegesen több zöldséget bele tudok tekerni, mint amennyi a sima szendvicsekbe elférne. Mert a vitamin az kell. Magától meg nem eszi. Mert férfi.
Nemcsak azért csomagolok neki, mert szeretõ hitves, aranyos, kedves, jó feleség vagyok, (persze ez is igaz:) hanem azért, mert F. hasfájós volt az elmúlt években, mint egy gyerek. Meggyõzõdésem volt, hogy ezt a sok adalékanyag okozta, amit táplálék formájában magához vett.
De hiába figyeltem itthon arra, hogy minél kevesebb szemetet, (tartósítószert, génmanipulált szóját, hidrogénezett vackokat, izfokozókat, stb.) együnk, ha F munkába menet továbbra is ugyanezeket a szemeteket vette meg magának. Egy férfi hiába tudja, mi az ami egészséges és mi nem, a legtöbb esetben csak megrántja a vállát és továbbra is követi az általa kialakított rossz szokásokat, hacsak nincs résen a figyelmes feleség, hogy azonnal lecsapjon, és az ilyfajta kihágásokat megakadályozza, a próbálkozásokat csírájában elfojtsa.
Az erõfeszítéseim nem hiábavalóak, mert mióta F itthonról viszi az elemózsiát, a fájdalmas emésztési tünetei egyszerûen megszûntek.
Így hát minden reggel elõveszek egy-két adag tésztát, kinyújtom, egy perc alatt megsütöm, és már lehet is tölteni különbözõ finomságokkal. Pl. az omlósra sütött BBQ-s sertéspalpockával:
Na de mi van olyankor, amikor ott a hûtõben bekevert kenyérlepény tésztája, és nekem valami rendes szendvicsre támad kedvem rögtön de azonnal? Mindezt tetézi, hogy semmi kedvem kipakolni a sütõt, és nekiállni kenyeret/zsömlét sütni...
Szóval hirtelen felindulásból elgondolkoztam azon, hogyan is lehetne a sütõt kihagyva valami kenyérkét elõvarázsolni a palacsintasütõm és egy fém keverõtál segítségével. A gondolatot tett követte, és megszületett a "lepénykenyérke".
Nekem villanytûzhelyem van, ami sokkal egyenletesebb hõt ad le, mint a gáz. Tehát azt, hogy gázégõnél hogyan mûködik a dolog a lepénnyel, nem tudom. Még ha alacsony hõmérsékleten is sül a lepény, a palacsintasütõ közepe sokkal nagyobb hõt kap, mint a többi része, és ez probléma lehet. Esetleg lángelosztót kell használni, akkor már nem lehet gond. Ki kell próbálni...
A tészta amit a kenyérlepényhez legtöbbször használok: ...