Lenmagpelyhes svájci kenyér

2014-03-11

sponsored links






Egyszer már sütöttem ezzel a lenmagpehellyel, de sajnos az altatásból felélesztett kovászom nem volt elég erõs, és sajnos nem kelt meg rendesen a kenyér. Így alkalmam sem volt, hogy bemutassam.

Ezt azért írom le, mert bármilyen gyakorlott is az ember, elõállhat olyan helyzet, amikor nem tehet róla, a természet tréfálja meg. Ezt üzenem mindazoknak, akiknek nem kelt életre az elsõ vagy akárhányadik természetes kovásza, vagy nem kelt meg a kovászos kenyere. Sosem szabad se feladni, se magunkra venni. Szóval én is jártam már így, de az biztosan nem jutott az eszembe, hogy többé nem nevelek kovászt, vagy nem sütök kenyeret. J

Ez egyébként egy dagasztás nélküli élesztõs kenyér, amely a sok lenmagpehely által igazi svájci stílusú parasztkenyér.

Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt
15 dkg lenmagpehely
4 dl 36 C fokos víz
? teáskanál porélesztõ
3 teáskanál só

A sót, az élesztõt és a lenmagpelyhet elkevertem a liszttel, hozzáadtam a vizet és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztõtálat mûanyag fóliával lefedtem és szobahõmérsékleten (22-24 C fok) 16 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum.

Liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentrõl le, lentrõl fel, jobbról balra, balról jobbra. 1 óra múlva veknit formáztam belõle, teljes kiõrlésû liszttel megszórt ruhába csomagoltam és hagytam még egy órát pihenni.


Fél óra múlva bekapcsoltam a sütõt, a kívül-belül mázas cserépedényt a fedelével együtt a sütõbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütõbe. Hagytam fél órán át alaposan bemelegedni, majd a kenyeret a forró cserépbe helyeztem. Megspricceltem alaposan hideg vízzel a kenyeret is és a cserép fedelét is, majd betoltam a forró sütõbe.




260 C fokon 40 percig sütöttem a kenyeret lefedve, 20 percig pedig 190 C fokon. 



1 órán át rácson hagytam hûlni, majd megszegtem. Hasonló ételekhez ajánlom, mint a rozskenyeret, jó kis rusztikus alpesi kenyér sok lenmagpehellyel! 






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s