Lenmagos zsemlék
sponsored links
Egy újabb kísérlet kelt tésztára. :) Azt hiszem, ez lesz az egyik új kedvenc. Nagyon finom, puha, levegõs, de nem lufi és laktató. :D Egy bögre forró habos kakaóval és egy kis vajjal remek reggeli, vagy vacsora....persze tízóraira, vagy uzsonnára sem megvetendõ. ;)
Hozzávalók 6 zsemléhez:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos víz
2 dl langyos tej + egy kevés a lekenéshez
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztõ
só
3 ek. olaj + egy kevés a lekenéshez
3 ek. lenmag
3 ek. búzakorpa
- Az élesztõt cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet, lenmagot, búzakorpát, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, az olajat és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, elég, ha szép egynemû. Pici olajjal lekenjük és letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
- A sütõt elõmelegítjük 75 °C-ra.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 6 egyenlõ részre osztjuk. Mindegyiket kicsit átgyúrjuk, majd cipókat formázunk belõlük. A deszkán letakarva ~10 percet pihentetjük a cipókat.
- Egy kis tepsit -20x30x6 cm-es- kibélelünk sütõpapírral. A cipók oldalát megkenjük pici olajjal, így könnyen szét tudjuk majd õket választani sütés után, majd a tepsibe sorakoztatjuk õket. A tetejüket lekenjük tejjel.
- Elõmelegített sütõbe tesszük, a hõfokot 185 °C-ra állítjuk és ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket.