Lencsesaláta kétféle lencsével, fürjtojással

2018-01-03

sponsored links

Nem szoktunk babonásak lenni, de most úgy jött, hogy valami lencséset készítsek. És mivel még a jómúltkoriban épp vettem egy adag beluga lencsét, hát elérkezettnek láttam az idõt, hogy csináljak belõle valamit. Egy igazán finom, görögös ízvilágú lencsesaláta lett a végeredmény, némi extrával megspékelve.


Lencsesaláta kétféle lencsével, fürjtojással

Hozzávalók 5-6 személyre: 20 dkg beluga lencse (fekete lencse), 20 dkg vörös lencse, 4 babérlevél, 2 zellerszár, 2 sárgarépa, 2 közepes lila hagyma, kb. 15-15 db koktélparadicsom, kimagozott fekete olajbogyó és fürjtojás, 10 dkg feta vagy telemea, 1 kis csokor petrezselyemzöld;
az öntethez: 2 evõkanál tahini (szezámpaszta), 3 cikk fokhagyma, 2 evõkanál fehérborecet, só, 5-6 evõkanál extra szûz olívaolaj, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál cukor (nálam xilit), õrölt bors, víz.

Elkészítése: A kétféle lencsét külön-külön szûrõkanálba tesszük, és folyó víz alatt alaposan átmossuk. Ezután külön-külön mindkettõt felöntjük két- két és fél szeres mennyiségû hideg vízzel (20 dkg lencse kb. 1 csészényi, így kb. 2-2,5 csésze vízzel kell felönteni), hozzáadunk 2-2 babérlevelet, illetve enyhén megsózzuk, és fõni tesszük. A vörös lencse alatt kb. 10, a fekete alatt kb. 20 percnyi fõzés után elzárjuk a lángot, és ha szükséges, lefedve hagyjuk még duzzadni, puhulni egy keveset. Fontos, hogy ne fõjenek szét, inkább enyhén al denték legyenek. Ezután leszûrjük, folyó víz alatt jól átöblítjük mindkettõt, majd miután lecsepegtek, együtt tálba tesszük. A babérlevelet eltávolítjuk. A kis kockákra vágott sárgarépát és zellerszárat is külön edényben megfõzzük, vagy a fekete lencse mellé dobjuk fõni. Ha együtt fõzzük, egy picivel több vizet kell használnunk. A fürjtojást 2 perc alatt megfõzzük, majd kihûtjük, meghámozzuk és félbevágjuk. A hagymát vékony csíkokra vágjuk, az olajbogyót és a koktélparadicsomot negyedeljük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Mindent a lencséhez adunk, majd ráöntjük az öntetet. Az öntethez a tahinit simára keverjük a finomra aprított fokhagymával, az oregánóval, a sóval, borssal meg az ecettel, majd elkavarjuk benne az olívaolajat és az ízlés szerinti cukrot. Végül vízzel hígítjuk tetszés szerint, az ízén pedig sóval, ecettel és cukorral igazítunk még, ha kell. Tálaláskor megszórjuk összemorzsolt fetával. Az öntetnek nem kell túl soknak lennie, a hozzávalók ne tocsogjanak benne, csak úgy finoman vonja be az alapanyagokat.



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2018/01/l...

sponsored links

Keres?s