Lencsesaláta
sponsored links
Az új év elsõ bejegyzése mi más is lehetne, mint egy lencsés étel. A tavalyi majonézes lencsesaláta után idén egy ecetes, tarjával, baconnel és pirított kenyérkockával dúsított változat készült. Nagyon finom, és természetesen a lilahagyma sem maradhat ki belõle. A leírt mennyiségbõl nagy adag salátánk lesz, ha kevesebben vagyunk, a fele is bõven elég. Sok sikert hozzá! :)
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- só, babérlevél, õrölt bors
- kb. 50 dkg fõtt, füstölt tarja
- 2 fej lilahagyma
- 2,5-3 dl víz
- 6 evõkanál fehérborecet
- 4 csapott evõkanál cukor
- 20 dkg bacon
- 3 szelet kenyér
- A lencsét váltott vízben többször átmostam, majd egy éjszakára vízbe áztattam.
- Másnap sóval és néhány babérlevéllel ízesített vízben puhára fõztem, majd leszûrtem és hagytam lecsepegni.
- A lilahagymákat megtisztítottam, apró kockákra vágtam - de még mutatósabb a salátában, ha karikákra szeljük.
- A fõtt, füstölt tarját kb. centis kockákra daraboltam.
- Egy nagy tálban összekevertem a lencsét, a hagymát és a tarjadarabokat.
- A vízben elkevertem, feloldottam a cukrot és a borecetet, ízesítettem kevéske sóval is.
- Az ecetes-cukros levet a lencsére öntöttem, néhány órára hûtõbe tettem, hagytam összeérni az ízeket.
- Közben felkockáztam a bacont, és kisütöttem a zsírját.
- A szalonnapörcöket kiszedtem, és a visszamaradt zsírban megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret.
- A pirított bacont és kenyérkockákat összekeverve, külön tálkában kínáltam a salátához; a salátára tálalás elõtt még frissen õröltem egy kis borsot.