Lencsesaláta

2014-01-01

sponsored links

Az új év elsõ bejegyzése mi más is lehetne, mint egy lencsés étel. A tavalyi majonézes lencsesaláta után idén egy ecetes, tarjával, baconnel és pirított kenyérkockával dúsított változat készült. Nagyon finom, és természetesen a lilahagyma sem maradhat ki belõle. A leírt mennyiségbõl nagy adag salátánk lesz, ha kevesebben vagyunk, a fele is bõven elég. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • só, babérlevél, õrölt bors
  • kb. 50 dkg fõtt, füstölt tarja
  • 2 fej lilahagyma
  • 2,5-3 dl víz
  • 6 evõkanál fehérborecet
  • 4 csapott evõkanál cukor
  • 20 dkg bacon
  • 3 szelet kenyér




  • A lencsét váltott vízben többször átmostam, majd egy éjszakára vízbe áztattam.
  • Másnap sóval és néhány babérlevéllel ízesített vízben puhára fõztem, majd leszûrtem és hagytam lecsepegni.
  • A lilahagymákat megtisztítottam, apró kockákra vágtam - de még mutatósabb a salátában, ha karikákra szeljük.
  • A fõtt, füstölt tarját kb. centis kockákra daraboltam.
  • Egy nagy tálban összekevertem a lencsét, a hagymát és a tarjadarabokat.
  • A vízben elkevertem, feloldottam a cukrot és a borecetet, ízesítettem kevéske sóval is.
  • Az ecetes-cukros levet a lencsére öntöttem, néhány órára hûtõbe tettem, hagytam összeérni az ízeket.
  • Közben felkockáztam a bacont, és kisütöttem a zsírját.
  • A szalonnapörcöket kiszedtem, és a visszamaradt zsírban megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret.
  • A pirított bacont és kenyérkockákat összekeverve, külön tálkában kínáltam a salátához; a salátára tálalás elõtt még frissen õröltem egy kis borsot.



Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2014/01/lencsesal...

sponsored links

Keres?s