Lencsesaláta (beluga/fekete) gyümölcsös öntettel. A lencsékrõl.

2017-07-18

sponsored links




Mindig tartok ilyen-olyan lencsét a kamrában. 
Az oka egyszerû: kiváló fehérjeforrás. 
Rostokban, ásványi anyagokban  -fõként vas és magnézium-  igen gazdag.
Folsav tartalma kiemelkedõen magas.
Ízletes, változatosan elkészíthetõ, laktató (bõséges, tartalmas) aránylag olcsó 
(van olcsóbb és drágább), sokáig eltartható minõségromlás nélkül.







Melyiket hogyan használom fel, készítem el?
Barna lencse
Lapos, kerek szemû, sokaknak ez a lencse.
Készülhet belõle leves, fõzelék, fasírt.
Fõzés elõtt, válogatás és mosás után, ajánlott néhány órára beáztatni.
1 csésze lencse + 3 csésze víz, 20-25 perc.
Fûszerei: babérlevél, bors, köménymag, csombor, fûszerpaprika,
szegfûszeg, fahéj, gyömbér.

Vörös lencse
Apró szemû, héj nélküli gyönyörû narancs színû fajta, amely sajnos a fõzés során kifakul.
Az ázsiai konyha jellegzetes alapanyaga. 
Enyhén édes, édeskés.
Leggyakrabban levesek sûrítésére, krémlevesnek használom.
Nem kell beáztatni, anélkül is gyorsan megpuhul, teljesen szétfõ.
1 csésze lencse + 3 csésze víz, 10-15 perc.
Fûszerei: római kömény, koriander, kurkuma, gyömbér, szegfûszeg, fahéj.

Zöld lencse / Le Puy vagy francia lencse
Eredetvédett francia lencsefajta. Kicsi, gömbölyû, 
sötétzöldtõl a barnászöldig több színben találkozhatunk vele.
Íze földes, borsos. Kiváló salátának.
Nem kell áztatni és nem fõ szét.
1 csésze lencse + 3 csésze víz, 20-25 perc.
Fûszerei: kakukkfû, rozmaring, tárkony, zsálya, petrezselyem.

Sárga lencse
Enyhén diós, édeskés ízû.
Az indiai konyha kedvelt lencsefajtája.
A sárga, fõzés után is sárga marad.
Javasolt köretnek, pástétomnak, levesnek.
Ajánlott mosás után, fõzés elõtt 2 órát áztatni.
1 csésze lencse + 3 csésze víz, 15 perc.
Fûszerei: római kömény, kurkuma, gyömbér.

Beluga lencse / fekete lencse, illetve kaviárlencse 
Észak-Amerikából származik. 
Enyhén diós ízû, krémes hüvelyes.
Nem fõ szét (ellentétben például, a vörös lencsével), megtartja formáját,
ezért ideális salátákhoz, egytálételekhez, feltétként vagy köretként tálalhatjuk.
1 csésze lencse + 2,5 csésze víz, 20-25 perc.
Fûszerei:
Fûszer nélkül szoktam megfõzni.

A lencse fûszerei általában:
fokhagyma, vöröshagyma, citrom, bors, só.






Olvastam még fehér, illetve rózsaszínû lencsérõl, de sajnos még nem láttam.






Lencsesaláta (beluga/fekete) gyümölcsös öntettel


Hozzávalók
300 g fekete/beluga lencse (dm/bio)
1 ek szárított fûszerkeverék (házi)
1 babérlevél
+
3 egész paradicsom
2 egész sárgabarack
4 db apróbb cukkini
+
5 db lila sonkahagyma
3 gerezd fokhagyma

frissen õrölt bors
+
sütéshez kókuszvaj

1) A lencsét megmostam, majd a fûszerekkel (só nélkül)
 2,25 szeres vízzel megfõztem (25-30 perc). Félretettem.
2) A hagymákat megtisztítottam, a lilát karikára szeleteltem. Félretettem.
3) A paradicsomokat félbevágva, a cukkiniket ujjnyi vastag szeletekre vágva,
a sárgabarackokat felezve, kevés kókuszvajon megsütöttem.





4) Elkészítettem az öntetet:
A visszamaradt sült kókuszvajat, a sült paradicsomból 3 felet, a sült sárgabarackokat,
a nyers fokhagymagerezdeket botmixerrel krémesre turmixoltam.
Ízlés szerint sóztam és tekertem bele borsot.
5) A langyosra hûlt lencsét összekevertem a hagymaszeletekkel és a mártással.
6) Kovászos uborkával, kovászos céklával, sült cukkinivel,
a félretett sült paradicsommal körítve tálaltam.





Szeretetrehangoltan a Facebookon ?



Napraforgó a kertünkben ?















Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s