Lencseleves
sponsored links
Hozzávalók:
Elkészítés:
- 500 g lencse
- 125 g kolbász
- 2 nagy sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 hagyma
- 2-3 babérlevél
- só
- bors
- piros arany
- olaj
- liszt
Elkészítés:
- A lencsét elõre beáztatjuk. A hagymát, sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk.
- A hagymát apró kockára vágjuk, a kolbászt, sárgarépát, petrezselymet felkarikázzuk.
- A kolbászt tesszük elõbb a fazékba, a kolbászból kiolvadó zsírban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselymet.
- Fedõ alatt együtt pároljuk ezeket a hozzávalókat, majd hozzáadjuk a lencsét és 2-3 l vizet.
- Fûszerezzük sóval, õrölt borssal, hozzáadjuk a babérleveleket és 2 ek házi piros aranyat.
- Amikor a lencse megpuhult, rántást készítünk kevés olaj és 2-3 evõkanál liszt felhasználásával, ezzel a levest besûrítjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Kínáljunk tejfölt a leveshez.
- Az Újévhez kötõdõ hiedelmek szerint az év elsõ napján mindenképpen tanácsos lencsét enni, mert az meghozza a gazdagságot az új évre. Itt olvashatunk bõvebben a szilveszterhez és új évhez kapcsolódó gasztro babonákról.