Lencsefõzelék füstölt csülökkel
sponsored links
A lencse nem csak újévkor finom, hanem egész évben. A népi babona alapja lehet, a lencse fogyasztása és a szépség összefüggésében az, hogy a lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelõzésben. A lencsében olyan szabad gyökfogó anyagokat sikerült kimutatni, mint a C- és E-vitamin, glutation, valamint számos fenolos jellegû vegyület. Ezek alapján lehet abban valami, hogy a lencse szépít, hiszen az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában is keresendõ. Emellett immunrendszer erõsítõ hatása is ismert, ami ilyenkor õsszel, pont jól jön ugyebár a vírusok támadása ellen.
Nem utolsó sorban a cukorbetegeknek is ajánlott, mert a lencsébõl készült ételek kedvezõ hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levõ keményítõbõl lényegesen kevesebb szõlõcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítõbõl. Ezáltal a vércukoremelõ képessége is lényegesen kisebb. Ennek ellenére mégsem nehezen emészthetõ. Ezen elõnyös tulajdonságai alapján a táplálkozástudomány úgy véli, hogy a hüvelyesek és ezen belül a lencse napi fogyasztása rendkívüli módon segíti a betegségek megelõzését.
Szerintem, nagyon jó ízû és változatos ételeket készíthetünk belõle. Mi nagyon szeretjük levesnek, krémnek, salátának, köretnek, vagy fõzeléknek. Nekem elhagyhatatlan hozzá a füstölt hús, ami nagyszerûen harmonizál a lencse ízével. Szerencsére Ati a kisfiam is nagyon szereti. :-)
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg lencse
15 dkg füstölt csülök ...