Lencseburger házi zsemlével
sponsored links
Szégyen vagy nem, számomra a 30 napos vegán kihívás a tervezettnél korábban véget ért. Egy alkalommal elvetemültem a boltban és bepakoltam az összes lengyel kefírt a kosaramba. Onnan már nem volt megállás. És milyen finom volt!
Kudarcnak semmiképpen nem fogom fel, inkább csak egy kísérlet volt, hogy kibírom-e. Közelebbrõl megismertem pár olyan alapanyagot, élelmiszert, amelyet azelõtt keveset ettem. Bab, lencse, csicseriborsó, magvak mindennapos visszatérõk voltak, akár csak a friss zöldség, gyümölcs. A jó szokásokat szeretném megtartani, és a továbbiakban ha nem is 100% vegánul de egészségesen étkezni.
Ez itt pedig egy nagyon finom vega lencseburger, aminek a receptjét Zita blogján találtam. Köszönöm az ötletet!
Hozzávalók 4 db pogácsához:
1 kisebb bögre lencse
1 kisebb bögre dió
1 közepes sárgarépa
1 ek. lenmag (õrölt)
3 ek víz
zsemlemorzsa
só
bors
õrölt kömény
csipet kurkuma
csipet csilipor
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj a sütéshez (vagy ha tepsiben sütjük akkor ez nem szükséges)
A lencsét (barna) alaposan megmosom (ezt a faját nem kell elõzetesen beáztatni), lecsepegtetetem, 30-40 perc alatt puhára fõzöm.
A diót egy kisebb serpenyõben megpirítom.
Az õrölt lenmagot 3 evõkanél vízzel összekeverem és megvárom amíg kocsonyás állagú nem lesz (ez váltja ki a tojást).
A fokhagymákat és a répát elõzetesen lereszelem, majd minden összetevõt a zsemlemorzsa kivételével egy robotgép keverõtáljába teszek. Jól összeaprítom és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kellõen formázható, ne túl ragacsos masszát kapjak.
Serpenyõben pici olajat hevítek és 5-5 perc alatt átsütöm a vega burgereket. Ha sütõben sütöm akkor egy olyan 20 perc szükséges, és félidõnél meg kell fordítani õket, hogy mindkét oldaluk átsüljön.
Házi készítésû bucikkal tálalom, melynek receptje ITT.
Mustárral, ketchuppal, majonézzel vagy bármilyen szósszal finom.
Én két napig ettem, második nap tejfölös-fokhagymás-majonézes mártogatóst kevertem hozzá. Mennyei volt!
Jó étvágyat! :-)