Lencse, csicseriborsó és lilakáposzta saláta
sponsored links
Az egyik kedvenc õszi salátám ez. Külön-külön a lencse-csicseri, lilakáposzta-vörösáfonya-mandula is tökéletes, de legjobb együtt egy nagy tálban összekeverve. Fõtt tojás nélkül vegán. És igazán laktató.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
Lencse-csicseri:
250 g fõtt beluga lencse (fekete lencse)
150 g fõtt csicseriborsó (a kemény héját eltávolítom)
3 gerezd fokhagyma
egy kevés olívaolaj
1 marék aprított spenót (vagy egy fagyasztott gombóc spenót)
1 kis csokor aprított petrezselyem
chiliszálak
só
Lilakáposzta:
1 nagy lilahagyma
1 kisebb lilakáposzta (650 g)
1 kk. õrölt római kömény
3-4 ek. olívaolaj
2 ek. aszalt vörösáfonya
1 kk. só (vagy ízlés szerint)
1 marék szeletelt mandula (száraz serpenyõben pirított)
A lencsés salátához olívaolajon az aprított fokhagymát fél percet sütöm a spenóttal együtt. Elzárom a tüzet, hozzáadom a fõtt lencsét, csicseriborsót, petrezselymet és ízlés szerint sózom. Végül adok hozzá chili szálakat.
A lilahagymát és lilakáposztát apróra vágom. Egy kevés olívaolajon a hagymát üvegesre párolom, beleszórom a római köményt majd fél perc után hozzáadom a káposztát. Sózom, hozzáadom a vörösáfonyát és nagyjából 10-15 perc alatt megpárolom a káposztát. Néha adok hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Ha puha a káposzta, akkor készen van. Beleszórom a pirított mandulaszeleteket is. Végül a két salátát együtt tálalom, akár össze is lehet keverni. Tálaláskor nem vegánoknak mehet rá fõtt tojás és még chili szálak.