Lekváros papucs - pogácsatésztából

2014-04-26

sponsored links



Ilyen csoda finomságot lehet sütni a tejfölös pogácsa remek tésztájából!

Ahogy ott is írtam anno, nagymamám húga készített ilyet mindig, ha vendégségbe mentünk hozzájuk. Begyúrt egy jó nagy adag pogácsatésztát, s miután megkelt, egyszerûen kettéosztotta. Az egyik felébõl sült a pogácsa, a másikból pedig ilyen helyes kis papucsok, igazi házi szilvalekvárral.






A pogácsatészta természetesen sós, de a sós-édes kombináció már sokszor bizonyította, hogy bámulatos párost alkotnak :-)

Ne habozzatok nekiállni 1 kg lisztbõl, egy füst alatt készülhet így pogácsa is, lekváros papucs is, de természetesen az adag felezhetõ is, ha csak papucsot vagy csak pogácsát sütünk.

Még másnap is nagyon finom!








Lekváros papucs - pogácsatésztából

Elkészítési idõ: 2-2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 kgliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztõ
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. (por)cukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dltejföl



Tetejére:
  • 1 tojás
  • a pogácsákra sajt/szezámmag
  • a papucsokba sütésálló, kemény (házi) lekvár


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztõt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evõkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztõvel sima tésztát dagasztunk.

30 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután lisztezett munkalapon kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütõpapírral bélelt tepsire ültetjük õket.


20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra elõmelegített sütõben (aljában lábaska víz) kb. 20 perc alatt aranyszínûre sütjük.

A lekváros papucsokhoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, kicsi négyzeteket vágunk belõle. Mindegyik közepére teáskanálnyi lekvárt halmozunk, s két átlós sarkát erõsen összecsippentjük.

Langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig, lekenjük tojással, és aranyszínûre sütjük.








Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/04/lekvaros-papu...

sponsored links

Keres?s