Lekváros Gombóc
sponsored links
Ki evett utoljára házi készítésû gombócot?
Akkor gyertek velem nosztalgiázni, indulhat a gombócevõ verseny.
Egy kiló krumplit tegyünk fel héjában fõni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk kihûlni. Még melegen meghámozzuk, ilyenkor könnyebben le tudjuk húzni a héját. Törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón, aztán mindenképpen hagyjuk kihûlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel és ragadós lesz. Eközben tegyünk fel egy nagy lábasba enyhén sós vizet forrni.
A kihûlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, evõkanál zsírt vagy vajat, egy csipet sót és kb. 30-40 dkg lisztet. A pontos liszt mennyiségét azért nem lehet meghatározni mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Jól gyúrjuk össze, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belõle cipót és tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára. Fokozatosan nyújtófával nyújtsuk kb. fél centi, egy ujjnyi vastagra. Idõnként lisztezzünk a tészta alá, mert anélkül a tészta könnyen a deszkához ragadhat. A kinyújtott tésztát vágjuk fel négyzetekre, a közepükre helyezzünk egy kanál lekvárt (pl. szilva) lehetõleg ...