Lekváros bukta
sponsored links
Nagyon finom, foszlós, puha tésztájú bukta. Abbahagyhatatlan :)
Lekváros bukta
Hozzávalók (12 db)
A tésztához:
3,5 dl tej
egy csipet porcukor
3 dkg élesztõ
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
5 dkg porcukor
1 kk só
1 db tojás
9 dkg olvasztott vaj
A tölteléknek:
20 dkg sütésálló lekvár
A kenéshez:
1 ek vaj (olvasztott)
Elkészítés:
- 1,5 dl langyos, cukros tejben az élesztõt felfuttatjuk.
- A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, hozzátesszük a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és a felfutott élesztõt, majd a maradék langyos tejet.
- Jó alaposan kidolgozzuk, és hagyjuk 15 percet pihenni, majd ismét átdagasztjuk, míg elválik a tészta a tál oldalától.
- 35-40 percig hagyjuk kelni, míg duplájára nõ.
- Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, és finoman átgyúrjuk.
- Kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és 10x10 cm-es kockákat vágunk, megtöltjük a gyümölcsízzel, és összetekerjük bukta formára.
- Sütõpapírral kibélelt tepsibe tesszük szorosan egymás mellé a buktákat, és olvasztott vajjal megkenjük.
- Elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük, még melegen megszórjuk porcukorral.