Lekvárok

2012-08-02

sponsored links


A képen sárgabarack lekvár látható, de minden gyümölcsbõl hasonló módon lehet lekvárt fõzni. A hozzáadott cukor mennyisége úgyis mindenkinél más, hiszen saját ízlés szerint kell adagolni (aki az édesebb lekvárokért rajong, az több cukrot tegyen hozzá, aki viszont nem szereti túl édesen, az kevesebbet...) Nálam a sárgabarack lekváron kívül a másik nagy kedvenc a szilvalekvár. Az a jó sûrûre fõzött házi fajta! Imádom! Mamámtól hallottam elõször a faluban mára igen kedveltté vált szilvalekvár befõzési technikát, amely szerint a szilvalekvárt nem lábosban fõzik, hanem sütõben "sütik". Ezt is leírom, hátha valaki kedvet érez a kipróbálására.

Sárgabarack lekvár befõzése
A sárgabarackot jól mossuk meg, magozzuk ki és tegyük egy nagyobb lábosba. (kb. 4 kg mennyiséget készítettünk elsõ körben). A lábos alá tegyünk egy vasat, hogy a lekvár ne égjen le és alacsony lángon fõzzük a barackot sûrûre (olvastam olyan befõzõket, akik lehúzzák a barack héját és úgy fõzik sûrûre a gyümölcsöt, mamámmal ilyet nem tettünk). "A fõzési idõ függ a barack keménységétõl, de 1-2 órát számoljunk nyugodtan. Az utolsó 10 percre tegyünk bele ízlés (és a barack édessége) szerinti cukrot (mamám szerint hamarabb ne, mert a cukor megbarnul a lekvárban). Ügyeljünk arra, hogy a ...

Folytats a blogon ... menukonyha.blogspot.com/2012/08/lekva...

sponsored links

Keres?s