Lekvár és szörp piros gyümölcsökbõl
sponsored links
eperlekvár és fahéjas cseresznyelekvár |
Az epret tisztítás után megmértem, és fele mennyiségû cukorral lecukroztam. Állni hagytam míg a cukor elolvadt, aztán felforraltam, fõztem kb. 3-5 percig, utána az eperszemeket egy szûrõlapáttal másik fazékba szedtem, összeturmixoltam, újra felforraltam és tiszta üvegbe szedtem a sûrû lekvárt. Az üveget lezártam és a kupakra állítottam kb. 10 percre, utána vissza a talpára és hagytam kihûlni. Hûtõben tároljuk. A visszamaradt levet üvegbe töltöttem, isteni eperszörp lett.
A cseresznyével ugyanígy jártam el, a kimagozott cseresznyét fele mennyiségû cukorral lecukroztam, amikor a cukor elolvadt, ugyanúgy, mint az epernél (csak ebbe a forralás elõtt csapott kávéskanálnyi fahéjat is tettem) felforraltam, fõztem pár percig, majd a cseresznye szemeket másik edénybe átszedtem, összeturmixoltam és újra felforraltam, majd üvegbe töltöttem. Fedelére fordítottam, majd vissza, kihûlés után ezt is hûtõben tároljuk. A visszamaradt lé isteni fahéjas cseresznyeszörp lett. Nem nagy mennyiségekbõl dolgoztam, 1-1 kg tisztított, kimagozott gyümölcsbõl és fél-fél kg cukorból, így nem is lett sok, csak 1-1 üveg lekvár, meg kb. fél-fél liter szörp, de Bogikának ez a tartósítószer nélküli lekvár jól ízesítheti pár napig a reggeli zabkásáját, ill. 1-1 szelet kenyérre is jut belõle. A szörp pedig ásványvízzel, vagy sima vízzel jó szomjoltó ebben a kora-nyári hõségben.
vakuval fényképezve |