Lekvár és szörp piros gyümölcsökbõl

2018-05-29

sponsored links

eperlekvár   és   fahéjas cseresznyelekvár 

Az elmúlt hetekben kétszer készítettem lekvárt és szörpöt piros gyümölcsökbõl. Elõször Szüleim kertjébõl származó eperbõl, másodszor pedig Legnagyobbikomtól kapott cseresznyébõl. 
Az epret tisztítás után megmértem, és fele mennyiségû cukorral lecukroztam. Állni hagytam míg a cukor elolvadt, aztán felforraltam, fõztem kb. 3-5 percig, utána az eperszemeket egy szûrõlapáttal másik fazékba szedtem, összeturmixoltam, újra felforraltam és tiszta üvegbe szedtem a sûrû lekvárt. Az üveget lezártam és a kupakra állítottam kb. 10 percre, utána vissza a talpára és hagytam kihûlni. Hûtõben tároljuk. A visszamaradt levet üvegbe töltöttem, isteni eperszörp lett.
A cseresznyével ugyanígy jártam el, a kimagozott cseresznyét fele mennyiségû cukorral lecukroztam, amikor a cukor elolvadt, ugyanúgy, mint az epernél (csak ebbe a forralás elõtt csapott kávéskanálnyi fahéjat is tettem) felforraltam, fõztem pár percig, majd a cseresznye szemeket másik edénybe átszedtem, összeturmixoltam és újra felforraltam, majd üvegbe töltöttem. Fedelére fordítottam, majd vissza, kihûlés után ezt is hûtõben tároljuk. A visszamaradt lé isteni fahéjas cseresznyeszörp lett. Nem nagy mennyiségekbõl dolgoztam, 1-1 kg tisztított, kimagozott gyümölcsbõl és fél-fél kg cukorból, így nem is lett sok, csak 1-1 üveg lekvár, meg kb. fél-fél liter szörp, de Bogikának ez a tartósítószer nélküli lekvár jól ízesítheti pár napig a reggeli zabkásáját, ill. 1-1 szelet kenyérre is jut belõle. A szörp pedig ásványvízzel, vagy sima vízzel jó szomjoltó ebben a kora-nyári hõségben.

vakuval fényképezve


Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2018/05/lekvar-es...

sponsored links

Keres?s