Lekv?ros h?velykujj.
sponsored links
Advent negyedik vas?rnapj?hoz ?rkezt?nk, az adventi koszor?n m?r mind a n?gy gyertya l?ngja ?g, ?s m?r csak egy r?pke h?t v?laszt el benn?nket az ?nnepekt?l. Az apr?s?tem?nyek, ?s a bejgli m?r a kamra polc?n pihen, a j?v? h?ten pedig k?sz?lnek majd a kr?mes s?tem?nyek, ?s tort?k. A mai napra pedig egy finom, oml?s apr?s?tem?nyt s?t?ttem.... igen egyszer? ?ssze?ll?tani, ?s h?v?s helyen letakarva, vagy ?ppen egy kekszes dobozban hosszabb ideig eltarthat?. (a s?tem?ny cukormentes v?ltozata erre a linkre kattintva tal?lhat?) Az ?des-oml?s t?szt?hoz nagyon j?l illik a kiss? savanyk?s meggylekv?r, de ?zl?s szerint m?sfajta lekv?rt is kanalazhatunk a t?szta k?zep?re s?t?s el?tt.
Hozz?val?k:
25 dkg vaj (puha)
14 dkg krist?lycukor
2 db toj?ss?rga (nagy)
1 ek van?liaaroma
csipet s?
1 citrom reszelt h?ja
30 dkg liszt
p?r ek lekv?r (s?rgabarack, meggy...)
p?r ek krist?lycukor a beleforgat?shoz
A krist?lycukorhoz adjuk hozz? a puha vajat, majd keverj?k habosra.
Ezut?n adjuk hozz? a van?liaarom?t, a reszelt citromh?jat, ?s a toj?ss?rg?t, majd szint?n keverj?k alaposan ?ssze.
A lisztet keverj?k ?ssze a s?val, ?lland? kever?s mellett adjuk hozz? a vajas kever?khez, majd ?nts?k ki lisztezett fel?letre, ?s gyors mozdulatokkal gy?rjuk ?t a t?szt?t. (ha t?l l?gy lenne a t?szta, akkor apr?nk?nt adjunk hozz? m?g annyi lisztet, hogy gy?rhat? legyen)
Ezut?n csomagoljuk be folpack f?li?ba, ?s tegy?k be legal?bb f?l ?r?ra a h?t?be, hogy kell?en leh?lj?n. (tov?bb is a h?t?ben maradhat, hogy kell?en leh?lj?n, ?s k?nnyen tudjunk vele dolgozni)
Egy t?lc?ra tegy?nk p?r ev?kan?l krist?lycukrot, melybe majd beletudjuk forgatni a t?sztagoly?kat.
A leh?lt t?szt?t vegy?k ki a h?t?b?l, form?zzunk kisebb di?nyi goly?kat, majd forgassuk bele a krist?lycukorba.
Egy g?ztepsit b?lelj?nk ki s?t?pap?rral, majd egym?st?l t?volabb helyezz?k r? a cukorba forgatott t?sztagoly?kat.
Ezut?n mindegyik k?zep?be nyomjunk egy m?lyed?st a h?velykujjunkkal, majd a m?lyed?st t?lts?k meg ?zl?s szerinti lekv?rral. (?n meggylekv?rral t?lt?ttem meg, de ez ?zl?s dolga.)
Helyezz?k be el?meleg?tett s?t?be, majd k?zepes h?m?rs?kleten 12-15 perc alatt s?ss?k vil?gos zsemlesz?n?re. (?n l?gkever?sn?l 170 fokon, 12 percig s?t?ttem.)
A s?t?b?l kiv?ve, mivel a megs?lt t?szta m?g l?gy, ?gy a tepsin hagyjuk teljesen kih?lni.
T?lal?s el?tt ?zl?s szerint sz?rjuk meg porcukorral, vagy csorgassuk meg olvasztott csokol?d?val a s?tem?nyt. A t?szt?ja nagyon finom oml?s, olyan abbahagyhatatlan. Sz?raz, h?v?s helyen konyharuh?val letakarva, vagy ?ppen kekszes dobozban hosszabb ideig eltarthat?.