Legyen mákunk Húsvétkor is!
sponsored links
A most következõ fogás nem tipikus húsvéti finomság. Ez is még a szakácstanfolyamról maradt rám, ott volt vizsgatétel. A hivatalos neve nem is tortácska, hanem puding, de Magyarországon errõl nekünk egészen más étel jut eszünkbe, mint az angoloknál.
Szóval a sok nyúl meg bárány helyett én most ezzel szeretnék örömteli perceket szerezni nektek. Boldog Ünnepeket!
Mákos tortácskák epervelõvel
Hozzávalók 4 fõre:
A máktortákhoz:
10 dkg darált mák
10 dkg cukor + a formákhoz
3 tojás
5 dkg olvasztott vaj + a formákhoz
5 dkg liszt
1 kk sütõpor
1 citrom héja
A szószhoz:
35 dkg eper
2 dl vörösbor
1 dl balzsamecet
3 ek cukor
1 citrom héja
1 mk fahéj
Mentalevelek a díszítéshez
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a mákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat és a sütõport is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
4 db szufléformát kivajazunk, kicukrozunk. Elosztjuk bennük a masszát, majd egy tepsibe ültetjük õket, az 1/3-ukig felöntjük vízzel. 180 fokos sütõben kb. 1 órát (légkeverésesben 160 fok, 45 perc) sütjük. Akkor jó, ha a teteje megbarnul és megemelkedik. Mikor kész, leöntjük alóluk a vizet és óvatosan tányérra borítjuk a kis tortákat.
Míg sül, elkészítjük a mártást: 4 szép epret félreteszünk. A cukrot egy serpenyõben karamellizáljuk, rádobjuk a maradék, kockákra vágott epret, felöntjük a borral és a balzsamecettel. Belereszeljük a citromhéjat, hozzászórjuk a fahéjat, majd még 5 percig forraljuk. Közben a fakanállal nyomogassuk össze az eperdarabokat. Végül egy szûrõn átpasszírozzuk a szósz.
Tálaláskor 2-3 ek szószt szedünk a tányér közepére, ráültetünk egy tortácskát. A félretett eprekkel ill. mentalevelekkel díszítjük.
Három nemzet konyhája
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc
Stahl ? ismét? :)
Húsvétra
Szóval a sok nyúl meg bárány helyett én most ezzel szeretnék örömteli perceket szerezni nektek. Boldog Ünnepeket!
Mákos tortácskák epervelõvel
Hozzávalók 4 fõre:
A máktortákhoz:
10 dkg darált mák
10 dkg cukor + a formákhoz
3 tojás
5 dkg olvasztott vaj + a formákhoz
5 dkg liszt
1 kk sütõpor
1 citrom héja
A szószhoz:
35 dkg eper
2 dl vörösbor
1 dl balzsamecet
3 ek cukor
1 citrom héja
1 mk fahéj
Mentalevelek a díszítéshez
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a mákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat és a sütõport is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
4 db szufléformát kivajazunk, kicukrozunk. Elosztjuk bennük a masszát, majd egy tepsibe ültetjük õket, az 1/3-ukig felöntjük vízzel. 180 fokos sütõben kb. 1 órát (légkeverésesben 160 fok, 45 perc) sütjük. Akkor jó, ha a teteje megbarnul és megemelkedik. Mikor kész, leöntjük alóluk a vizet és óvatosan tányérra borítjuk a kis tortákat.
Míg sül, elkészítjük a mártást: 4 szép epret félreteszünk. A cukrot egy serpenyõben karamellizáljuk, rádobjuk a maradék, kockákra vágott epret, felöntjük a borral és a balzsamecettel. Belereszeljük a citromhéjat, hozzászórjuk a fahéjat, majd még 5 percig forraljuk. Közben a fakanállal nyomogassuk össze az eperdarabokat. Végül egy szûrõn átpasszírozzuk a szósz.
Tálaláskor 2-3 ek szószt szedünk a tányér közepére, ráültetünk egy tortácskát. A félretett eprekkel ill. mentalevelekkel díszítjük.
Hasonló bejegyzések:
Három nemzet konyhája
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc
Stahl ? ismét? :)
Húsvétra