Lecsós mangalica tarja
sponsored links
Ha nyár, akkor lecsó, ezt gondolom nem is kell tovább ragozni. Amitõl viszont egy egyszerû lecsó akár több napra is elegendõ ?kalóriaforrás? lehet, az nálunk a nagy kedvenc, a lecsós tarja. Hûtõben napokig eláll, olyan, mint a töltött káposzta, élvezeti értékébõl az idõ múlásával sem veszít, mangalica tarjával meg szalonnával meg akár még egy hétvégi baráti összejövetelen is lehet vele villantani.
Hozzávalók (8 fõre)
8 szelet, kb. ujjnyi vastag szelet mangalica tarja,
Durvára õrölt fekete bors,
Nagy szemû tengeri só,
10 dkg mangalica kolozsvári, felkockázva,
4 lecsó paprika, felkockázva,
2 kápia paprika, felkockázva,
6 szem paradicsom, felkockázva,
2 közepes fej vöröshagyma, felkockázva,
3 gerezd fokhagyma, felszeletelve,
1dl száraz fehér bor,
1 dl víz,
Evõkanálnyi édes õrölt paprika,
Késhegynyi õrölt csípõs paprika,
Teáskanálnyi füstölt paprika,
Tengeri só,
Snidling
Köret
Fejenként kb. 15 dkg burgonya,
Tengeri só,
3-4 gerezd fokhagyma,
Teáskanálnyi füstölt paprika,
1 dl olívaolaj
Egy nagyobb lábasban kis lángon süssük zsírjára a szalonnát. Ha kisült, szedjük tányérra, tegyük félre. Dobjuk a kisült zsírra a hagymát, dinszteljük 5-6 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, süssük tovább még 1-2 percig. Húzzuk le a tûzrõl, szórjuk meg az édes, csípõs, és a füstölt paprikával. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fehérbort, vizet, keverjük alaposan össze, fedõ alatt pároljuk 10-15 percig kis lángon.
Közben mossuk át a tarját, töröljük szárazra, enyhén klopfoljuk ki (lapos felületû húsklopfolóval, vagy sodrófával) sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyõbe öntsünk kevés olajat, nagy láng felet 1-1 perc alatt pirítsuk meg enyhén a hússzeletek mindkét oldalát, ami elkészült tegyük félre.
A lecsónak a nagy részét szedjük ki, rétegezzük a lábasba a tarját, a szeletek közé szedjünk lecsót, végül a tetejét is takarjuk be.
Fõzzük félig lefedve kis lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk.
Miközben fõ a tarja, tegyük fel fõni hideg sós vízben a felkockázott krumplit. Forrástól számítva kb. 10 percig fõzzük, szûrjük le, rázzuk össze, hagyjuk kihûlni. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki olívaolajjal, dobjuk rá a krumplit, szórjuk meg füstölt paprikával, adjuk hozzá a ?megroppantott? fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, kézzel forgassuk alaposan össze, süssük 250 fokra elõmelegített sütõben, hõlégkeverésen kb. 15 percig (vagy ameddig krumpli szélei elkezdenek barnulni).
Szedjük a tányérra a krumplit, kevés lecsót, szelet húst, végül szórjuk meg felaprított snidlinggel, a félretett mangalica kolozsvárival.