Lecsós mangalica tarja

2017-06-12

sponsored links

Ha nyár, akkor lecsó, ezt gondolom nem is kell tovább ragozni. Amitõl viszont egy egyszerû lecsó akár több napra is elegendõ ?kalóriaforrás? lehet, az nálunk a nagy kedvenc, a lecsós tarja.  Hûtõben napokig eláll, olyan, mint a töltött káposzta, élvezeti értékébõl az idõ múlásával sem veszít, mangalica tarjával meg szalonnával meg akár még egy hétvégi baráti összejövetelen is lehet vele villantani. 

lecsos-tarja-2.jpg

 

 Hozzávalók (8 fõre)

8 szelet, kb. ujjnyi vastag szelet mangalica tarja,

Durvára õrölt fekete bors,

Nagy szemû tengeri só,

10 dkg mangalica kolozsvári, felkockázva,

4 lecsó paprika, felkockázva,

2 kápia paprika, felkockázva,

6 szem paradicsom, felkockázva,

2 közepes fej vöröshagyma, felkockázva,

3 gerezd fokhagyma, felszeletelve,

1dl száraz fehér bor,

1 dl víz,

Evõkanálnyi édes õrölt paprika,

Késhegynyi õrölt csípõs paprika,

Teáskanálnyi füstölt paprika,

Tengeri só,

Snidling

 

Köret

Fejenként kb. 15 dkg burgonya,

Tengeri só,

3-4 gerezd fokhagyma,

Teáskanálnyi füstölt paprika,

1 dl olívaolaj

 lecsos-tarja-1.jpg

Egy nagyobb lábasban kis lángon süssük zsírjára a szalonnát. Ha kisült, szedjük tányérra, tegyük félre. Dobjuk a kisült zsírra a hagymát, dinszteljük 5-6 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, süssük tovább még 1-2 percig. Húzzuk le a tûzrõl, szórjuk meg az édes, csípõs, és a füstölt paprikával. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fehérbort, vizet, keverjük alaposan össze, fedõ alatt pároljuk 10-15 percig kis lángon.

Közben mossuk át a tarját, töröljük szárazra, enyhén klopfoljuk ki (lapos felületû húsklopfolóval, vagy sodrófával) sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyõbe öntsünk kevés olajat, nagy láng felet 1-1 perc alatt pirítsuk meg enyhén a hússzeletek mindkét oldalát, ami elkészült tegyük félre.

A lecsónak a nagy részét szedjük ki, rétegezzük a lábasba a tarját, a szeletek közé szedjünk lecsót, végül a tetejét is takarjuk be.

Fõzzük félig lefedve kis lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk.

Miközben fõ a tarja, tegyük fel fõni hideg sós vízben a felkockázott krumplit. Forrástól számítva kb. 10 percig fõzzük, szûrjük le, rázzuk össze, hagyjuk kihûlni. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki olívaolajjal, dobjuk rá a krumplit, szórjuk meg füstölt paprikával, adjuk hozzá a ?megroppantott? fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, kézzel forgassuk alaposan össze, süssük 250 fokra elõmelegített sütõben, hõlégkeverésen kb. 15 percig (vagy ameddig krumpli szélei elkezdenek barnulni).

Szedjük a tányérra a krumplit, kevés lecsót, szelet húst, végül szórjuk meg felaprított snidlinggel, a félretett mangalica kolozsvárival.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://fast-food.blog.hu/2017/06/12/...

sponsored links

Keres?s