Lecsós-kukoricás papucs flantésztából
sponsored links
Ha lecsót fõzök, akkor általában annyit szoktam, hogy ne csak 1 evésre való adag legyen belõle, hanem az elkészülte utáni napokban még lehessen belõle ezt-azt sütni. Így aztán a lecsós húst követõen ezekbe a kis papucskákba töltöttem. Eredetileg a lecsós batyut akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy most inkább más formájú lesz. Tény, hogy ez a papucs és a korábbi batyu jellegükben hasonlítanak egymásra, de a lecsóhoz ezúttal nem répát, hanem kukoricát kevertem, ill. maga a tészta is más lett. Ez a két kis különbség pedig pont elegendõ volt ahhoz, hogy ne csak külalakra, hanem ízre is különbözzenek egymástól. :)
Ezeket a falatnyi sós sütiket bátran ajánlom sör- vagy borkorcsolyának, mert nagyon etetik magukat, és méretüknél fogva is tökéletesek arra az esetre, ha vendégeket akarunk hívni.
Ezeket a falatnyi sós sütiket bátran ajánlom sör- vagy borkorcsolyának, mert nagyon etetik magukat, és méretüknél fogva is tökéletesek arra az esetre, ha vendégeket akarunk hívni.
Flantésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 csapott tk. só
kb. 20 ml víz
Töltelékhez:
kb. 40 dkg konyhakész, kolbászos lecsó
6 dkg konzerv kukorica
Továbbá:
1 kis tojás a kenéshez
kevés fehér tönkölybúzaliszt a nyújtáshoz
elkészítés:
- A tésztához a cukorral, sóval elvegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett felületen 35x45 cm-es téglalappá kinyújtjuk, majd 30x40 cm-esre szabjuk, hogy a szélei egyenesek legyenek. (A lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk és kinyújtjuk.)
- A tésztalapot 12 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk, amiket függõlegesen és vízszintesen is további négyzetekre szelünk. Egy 10x10 cm-es négyzetbõl ilyen módon 4 db 5x5 cm-es kis négyzetet kapunk.
- A lecsót elkeverjük a kukoricával, és belõle 1-1 mokkáskanálnyit a kis tésztanégyzetek közepére halmozunk.
- A két egymással szemben lévõ tésztavéget az ujjainkkal kissé széthúzzuk, hogy a tészta megnyúljon, és a töltelék fölött összecsippentjük.
- A töltött papucsokat sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és elõmelegített sütõben pirosra sütjük.
- A sütõbõl kivéve a sós süteményeket tálra szedjük, és még langyosan ? de hidegen is finom ? kínáljuk.
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ: kb. 15 perc