Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval
sponsored links
Egy ismerõsöm a facebookon rendszeresen megosztja a ChefClub receptvideóit. Ezeknek a videóknak a nagy része csupa olyan ételt mutat be, amiknek már a látványától is hízni lehet, ellenben szinte egytõl-egyig olyanok, amiket örömmel megkóstolnék. Jópofa ötleteteket lehet ellesni innen. :) Ez a napkenyérszerû péksütemény is ilyen. Pontosabban az tetszett meg, ahogyan ezeket a kis csónakformákat kialakították és elrendezték a tortaformában. Gondoltam, teszek vele egy próbát, de az eredetileg használt leveles tészta helyett én kelt tésztából oldottam meg, és camambert sajtom nem lévén itthon, saját készítésû mártogatót készítettem hozzá. A töltelék is más lett. Elõször kipróbáltam, egyáltalán mûködik-e a dolog kelt tésztával is. Elsõre hagymás-paradicsomos-szalonnás ragut készítettem tölteléknek, ill. teszteltem, mennyi tésztára van szükség a csónakokhoz. Már az elsõ próbálkozás is hatalmas sikert aratott, mert szemre is, ízre is tökéletesre sikerült. :) Viszont picit sok lett a tészta, ezért a maradékból pont kitelt egy kis pizzára való, csakúgy mint a töltelékbõl.
Második alkalommal csökkentettem a tészta mennyiségét, és a korábbi töltelék helyett a már konyhakész lecsómból használtam fel néhány dekát. Eredetileg ui. eleve lecsósra terveztem, csak az elsõ sütéshez nem akartam elhasználni, hátha félresikerül a próbálkozás, és akkor nem maradt volna töltelék a 2. nekifutásra. :D
Bár a csónakok kialakítása pepecsmunkának tûnhet, de megnyugtatok mindenkit ? egyáltalán nem az, nagyon hamar elkészíthetõ. Vendégvárónak is jó választás, mert nemcsak, hogy szemrevaló látványt nyújt, hanem partifalatnak is jópofa, mivel a kis tésztadarabokat könnyen leszakíthatjuk egymásról. Mi pillanatok alatt bepusziltuk. :D
Második alkalommal csökkentettem a tészta mennyiségét, és a korábbi töltelék helyett a már konyhakész lecsómból használtam fel néhány dekát. Eredetileg ui. eleve lecsósra terveztem, csak az elsõ sütéshez nem akartam elhasználni, hátha félresikerül a próbálkozás, és akkor nem maradt volna töltelék a 2. nekifutásra. :D
Bár a csónakok kialakítása pepecsmunkának tûnhet, de megnyugtatok mindenkit ? egyáltalán nem az, nagyon hamar elkészíthetõ. Vendégvárónak is jó választás, mert nemcsak, hogy szemrevaló látványt nyújt, hanem partifalatnak is jópofa, mivel a kis tésztadarabokat könnyen leszakíthatjuk egymásról. Mi pillanatok alatt bepusziltuk. :D
Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 tk. cukor
1 tk. só
1,2 dl tej és víz keveréke fele-fele arányban
1,2 dkg friss élesztõ
1-2 ek. olvasztott vaj a kenéshez
Töltelékhez:
20-25 dkg konyhakész, kolbászos lecsó
5-8 dkg mozzarella
Mártogatóhoz:
2,5 dl tej
2 ek. olvasztott vaj
1 ek. fehér tönkölybúzaliszt
4,5-7,5 dkg mozzarella
1 mk. fokhagymakrém vagy 1 gerezd fokhagyma
õrölt fehér bors
só
elkészítés:
- A tésztához a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, beletesszük a cukrot, simára keverjük a langyos, vizes tejjel és egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén meglisztezett felületen kb. 2 mm vékony körré nyújtjuk, és 10 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval körlapokat szaggatunk ki belõle. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk. Összesen 16 kört kell kapnunk.
- A körlapok felsõ és alsó ívét a kör közepe felé haladva ? a pávaszem süteményhez hasonlóan ? kissé feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kis árok, amibe majd a töltelék kerül. A feltekert tésztaszéleket jobb és bal oldalt összecsippentjük, így kialakítva a csónak- vagy szemformát.
- A kapcsos tortaforma alját vékonyan kiolajozzuk, majd egymáshoz képest kissé eltolva, körkörösen elrendezzük benne a még töltetlen tésztadarabokat, miközben az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal.
- A csónakocskákat megtöltjük 1-1 teáskanál töltelékkel, és mindegyikre 1-1 kis mozzarellakockát ültetünk. Letakarva negyedórát kelesztjük, majd elõmelegített sütõben megsütjük.
- Amíg a tészta sül, a mártogatóhoz a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a liszttel, fél percig sütjük, majd a tûzrõl levéve, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg tejet, miközben kézi habverõvel folyamatosan kevergetjük.
- Ha besûrûsödött, felolvasztjuk benne a megmaradt mozzarellát, majd hozzákeverjük a fokhagymakrémet (vagy a zúzott fokhagymát), és sóval, borssal ízesítjük. A mártást még forrón elosztjuk 2 tálkában.
- Amint elkészült a péksütemény, lekapcsoljuk róla a forma peremét, átcsúsztatjuk egy nagyobb tálra, és a meleg mártogatóval együtt tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 30 perc
Tipp:
- Lecsó helyett mással is megtölthetjük a csónakokat, pl. maradék sült hússal, darált hússal, zöldségekkel, fûszeres krémsajttal, stb.
- A kinyújtott tésztalapból kicsivel több kört is kiszaggathatunk. Ha a csónakokat sûrûbbre rendezzük, 19-20 db is elfér a sütõformában.