Lecsó és újkrumpli avagy Újra gondoltam
sponsored links
Tegnap a boltban egy kedves ismerõssel a lecsóról beszélgettünk, és a trendi újra gondolt éltelekrõl, amiért igazándiból egyikünk se rajong túlzottan... Õ pedig, a sorai végét azzal zárta: -De a lecsó, az lecsó.
Na, komolyan mondom, én, nem szakmabeli emberkét még nem hallottam ilyen ízesen beszélni ételrõl; pláne lecsóról. Nem mintha a lecsóval lenne bajom, sõt, szerintem az egyik legõszintébb étek, amibe nem kell más csak paprika, paradicsom, hagyma és só! Ezek mennyisége természetesen emberenként változhat, szoktam is mondani: Ahány ház, annyi szakács.
Aztán ma reggel újra arra gondoltam, hogy milyen ízesen is beszélt.
Délben újra gondoltam rá.
Valamivel késõbb újra gondoltam rá, és hamar neki is láttam a lecsó fõzésének, próbáltam egy picikét trendibbé tenni, de újra gondolatomba jött a nagy igazság: A lecsó, az lecsó!
LECSÓS SERTÉSSZELELT, ÚJKRUMPLIVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
10 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
60 dkg paprika
50 dkg paradicsom
60 dkg újkrumpli (apróbb)
õrölt kömény
majoránna
só
A sertéskarajt felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, megsózzuk, õrölt köménnyel és majoránnával fûszerezzük, meglocsoljuk, megkenegetjük egy kis olajjal, majd grillserpenyõben szépen megsütjük.
A szalonnát szép vékonyan felcsíkozzuk, a vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és együtt megpirítjuk.
Közben a paprikát és a paradicsomot is feldaraboljuk, és az alaphoz adjuk, picit megsózzuk (óvatosan van már benne szalonna!!!).
Az újkrumplit megtisztítjuk (én egyszerûen, csak megszoktam mosni, és egy erre a célra elkülönített dörzsis-mosogatószivaccsal jól megdörzsölöm a héját), majd nagyobb darabkákra vágjuk.
Amikor a lecsónk, kezd szépen puhulni, beleszórjuk az újkrumplit és fedõ alatt, kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A megsült hússzeleteket elrendezzük a tányéron, és tetejére halmozzuk a krumplis lecsót.