Lecsó és török avagy Nem véletlen hasonló
sponsored links
Török lecsó - Menemen, ami lényegében, és öléggé hasonlít a mi lecsókhoz, csak itt a paradicsom a meghatározó alapanyag, illetve fûszeresebb. A fûszerezése többféle lehet oregánó, majoránna, kakukkfû és chili vagy bors, mondhatnám ahány ház, annyi szakács. Találkozhatunk olyan receptekkel is ahol padlizsánt is használnak. A tojást pedig csak úgy ráütik, és olyan tükörtojás szerûen sült meg, magán a lecsón... Klasszikus módon, a lepénykenyérrel fogyasztják, ami kanálként használnak.
Valószínûnek tartom, hogy aki olvassa a receptet, és ismeri a Menemen-t, az, illetve jó néhányan, azt mondják, hogy ez nem az, az nem ilyen. Van ez így, sõt talán mostanában picit divat is lett, az hogy csak én tudom, csak az enyém az igazi... De nem akarok csunyákodni, ezt el kell fogadni.
Épp ezért, ma nem Menemen-t készítettem, hanem csak olyan hangulatú Mamanna-t.
Egyébként, ha van török ismerõsöm (tellesen véletlen van ?), bátran írja meg véleményét, illetve, hogy miben különbözik az Õ általa ismert Menemen, és fogadjuk el azt igazinak.
TÖRÖK HANGULATÚ LECSÓ
(fogjuk rá - Menemen)
Hozzávalók:
1 db padlizsán
20 dkg paprika
50 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
4 db tojás
petrezselyem zöldje
kakukkfû
chili pehely vagy bors
só
olívaolaj
A recept 4 fõre szól, de én most 1 adagban készítettem, viszont megfelelõ nagyságú serpenyõben természetesen 2, 4 fõre is elkészíthetõ.
A vöröshagymát, és a padlizsánt centis kockákra daraboljuk, és együtt elkezdjük pirítani.
A paprikát és a paradicsomot is felkockázzuk. Elõbb a paprikát adjuk a padlizsános alaphoz, megsózzuk és még 1-2 percig pirítjuk, aztán a paradicsomot is hozzákeverjük, ízesítjük kakukkfûvel és chili pehellyel, szépen rotyogtatva, finom puhára fõzzük. (Ha a paradicsom nem lenne túl leves, picike! víz hozzáadásával "csalhatunk" ?)
A fokhagymát és a petrezselyem zöldjét felaprítjuk és a lecsóhoz keverjük, majd ügyesen ráütjük a tojásokat, finoman eligazgatjuk és (én így tettem) fedõvel letakarva pár perc alatt össze pároljuk. A tojás akkor igazi, ha krémesen lágy marad még a sárgája, de ha valaki keményebben szereti...? hát az tegye, s egye úgy.