Le Tour de Serpenyõ, 2. etap Visé - Tournai: a sörfõzõ nyúlpecsenyéje
sponsored links
Chilii blogjának olvasói már bizonyára értesült róla, hogy a Tour de France kerékpáros körverseny alkalmából Chiliivel, Mammával, Tomával összeálltunk, hogy a Tour útvonalához kapcsolódóan az adott régiókra jellemzõ ételeket készítsünk. A második versenynapon még mindig Belgiumban tekernek a srácok, ezúttal a Visé és Tournai közötti 207.5 km vár rájuk. A mára aktuális receptet a Kulinária - Európai konyhamûvészet c. könyv ihlette: nyulat készítettem, meggyes sörben párolva. Köretként általában tört krumplit adnak hozzá, én viszont úgy gondoltam, hogy a konyhában talán kevésbé jellemzõ a flamand vallon ellentét, így megkockáztattam a stoempot. A stoemp nem más, mint egy krumplipüré, amelyet az adott évszakra jellemzõ zöldségekkel és jelentõs mennyiségû vajjal kevernek el. Akár fõételként is megállja a helyét.
Hozzávalók (kb. 6 adag)- 1 egész nyúl (kb. 1.5 kg)
- egy nagy marék mazsola (kb. 100g)
- 1 dl genevre (gin)
- 500 ml lambic (belga meggysör)
- 15-20 kis fej gyöngyhagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 250 g húsos füstölt szalonna (kolozsvári)
- 2 ek. libazsír
- 1 fûszercsomó (petrezselyem, kakukkfû, babérlevél, zsálya) ...