Le Tour de Serpenyõ, 15. etap Givors-Mont Ventoux: Sült báránycomb diós ecetes puy-i lencsével
sponsored links
Ma ismét elkezdõdnek a komolyabb hegyek a Tour-on. Lyontól nem messze, délrõl indul a szakasz, majd néhány 4-es kategóriájú hegyen át békésen betekernek Provance-ba, hogy a végén 220 km után egy kiemelt kategóriájú hegyen legyen a befutó. A térképet böngészve arra lettem figyelmes, hogy ma kb. 60 km-re keletre megy el a Tour útvonala Le Puy-en-Velay-tõl. Ez a világ egyik leghíresebb lencsetermõ vidéke. A puy-i lencse sötét-zöldes esetleg kékes árnyalatú, apró szemû. A héja vastag, ízanyagokban rendkívül gazdag. Elkészítéséhez nem kell áztatni, kb. 25-35 perc alatt készre fõzhetõ, az a jó, ha még nem fõ szét, haraphatóan roppanós marad. Jómagam a babhoz hasonlóan só nélkül kezdem el ezt a fajta lencsét fõzni, szerintem egy kicsit jobb állag érhetõ el vele, de az is igaz, hogy ha az elején sózzuk, akkor az jobban átjárja a lencsét. A mai napra nem egy ikonikus fogással készültem, hanem egy kicsit improvizáltam Chili segítségével. Mindazonáltal úgy vélem, hogy megjelenik a vidék jellegzetessége a tányéron. Külön említésre érdemes, hogy múltkorjában sikerült beszereznem egy üveg Edmond Fallot-féle diós borecetet, ez remekül illik a lencséhez, amelynek szintén van egy kis diós-jellege.
Hozzávalók (5 adag)- 1 báránycomb (kicsontozva kb. 1 kg.)
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- félmaréknyi kakukkfû, néhány szál rozmaring ...