Lazacszeletek fûszeres sült krumplival és medvehagymás tartármártással

2014-03-22

sponsored links

Mondtam, hogy beindult a medvehagymás receptgyártás! :)
Ezt az ételt vacsorára ettük, de olyannyira finom és különleges, hogy méltó fogása lehetne bármelyik ünnepi menüsornak, így a húsvétinak is. Próbáljátok csak ki, egyet fogtok érteni velem! :)


Lazacszeletek fûszeres sült krumplival és medvehagymás tartármártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet konyhakész lazacfilé bõrével együtt (egyenként 20 dkg-osak), só, bors, 3 evõkanál olívaolaj; a körethez: 60 dkg krumpli, só, bors, szárított vagy friss rozmaring, olívaolaj; a mártáshoz: 1 tojás, 2 dl olaj, 2-3 teáskanál mustár, só, citromlé, 5-6 nagy evõkanál tejföl, 10-12 medvehagymalevél, 1-2 teáskanál porcukor.

Elkészítése: A lazacleleteket leöblítjük, papírtörlõvel jól leitatjuk, majd megszórjuk sóval és frissen õrölt borssal. Félretesszük. A krumplit meghámozzuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, majd egy tálban jól befûszerezzük, illetve meglocsoljuk olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe terítjük minél vékonyabb rétegben, majd 200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és légkeverésen kb. félórán át pároljuk-pirítjuk. Félóra után tetszés szerint rápirítunk. A mártáshoz elõször majonézt készítünk. Az egész tojást magas pohárba ütjük, ráöntjük az olajat, beleteszünk 1-2 teáskanál mustárt, 1-2 teáskanál citromlevet, megsózzuk, és botmixerrel kb. fél perc alatt sûrû majonézzé dolgozzuk. Tálba tesszük át, hozzáadjuk a maradék mustárt, a porcukrot meg a tejfölt, simára kavarjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekavarjuk a finomra aprított medvehagymát is. Amikor a mártással megvagyunk, és a krumpli is majdnem elkészült, az olívaolajat egy nagy serpenyõben felforrósítjuk, és belehelyezzük a lazacszeleteket bõrös felükkel lefelé. Vastagságuktól függõen 2-3 perc után óvatosan átfordítjuk másik felükre is, és mérsékelt lángon készre sütjük (szintén 2-3 perc). Mielõtt kiszednénk õket, 1/2-1/2 percig az oldalukra is átfordítjuk, hogy ott is szépen megpiruljanak. Azonnal tálaljuk a sült krumplival és a mártással; fontos a jó idõzítés.



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/03/l...

sponsored links

Keres?s