Lazacpisztráng petrezselymes-zöldborsós rizottóval, pirított spárgacsúcsokkal
sponsored links
A piacon kiszúrtam, hogy nagyon friss a lazacpisztráng. Bár kedvenc halamra, a tengeri sügérre (sea bass, branzino) fájt a fogam, de az nem tûnt annyira frissnek akkor éppen. Tudom, a pisztráng nem ugyanaz a mûfaj, mert a tengeri sügér sokkal finomabb, de a frissesség mindenekfelett. Kárpótolt viszont, hogy a pisztráng jóval olcsóbb is volt. Egy kiló körülit vettem és így két ételt is ki tudtam hozni belõle. Hazavittem, kifiléztem, a fele húst és a csontokat vákuum tasakban elraktam másnapra. A lazacpisztráng húsának színe olyan, mint a lazacé, de az íze nem, mert tulajdonképpen szivárványos pisztráng õ igazából, csak a tenyésztésekor kapott kajától lesz ilyen a színe. A lényeg: ezt a halhúst sem szabad sütéskor kiszárítani, mert ízetlenné válik. Gyors, de szezonális köretet szerettem volna készíteni a halhoz. Mivel egy kevés igen jóízû friss zöldborsót és fehér spárgát is vettem, egy rizottóban gondolkodtam, valamelyik zöldséggel. Végül mindét zöldségbõl került a tányérra és állítom, hogy nem volt rossz ötlet. A hal annyira friss volt, hogy nem akartam túllihegni a fûszerezését, ezért csak némi frissen õrölt feketebors és pár csepp citromlé került rá.