Lazacos rizottó
sponsored links
A lazac és az afrikai harcsa darabjainak leggazdaságosabb felhasználása volt a rizottó.
Nem készítek gyakran rizottót, mert ez igazából csak frissen jó, hiszen ha sokat áll, akkor a szaftos levét felszívja a rizs és száraz lesz.
A rizottó állagát illetõen nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetûek és puhábbak.
Kell hozzá rizottó rizs, mert az megfõl ugyan, de mégsem lesz teljesen puha. Kicsit olyan, mint az al dante tészta.
Láttam már olyan rizottót a fõzõmûsorokban, ami szinte fõzelék szerûen szaftos, de olyat is,ami csak krémes. Annyi azonban biztos, hogy nem száraz.
Fehérbor is kell bele, ezt még sosem spóroltam ki. Annál is inkább, mert a maradék jól esik utána is.
- 2,5 dk apró bacon kocka
- 1 közepes fej hagyma
- 1 dl fehérbor
- 30 dkg arborio rizs
- kb. 1 lit. alaplé
- petr.zöld ...