Lazacos rizottó

2012-04-01

sponsored links


A lazac és az afrikai harcsa darabjainak leggazdaságosabb felhasználása volt a rizottó.
Nem készítek gyakran rizottót, mert ez igazából csak frissen jó, hiszen ha sokat áll, akkor a szaftos levét felszívja a rizs és száraz lesz.
A rizottó állagát illetõen nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetûek és puhábbak. 
Kell hozzá rizottó rizs, mert az megfõl ugyan, de mégsem lesz teljesen puha. Kicsit olyan, mint az al dante tészta.
Láttam már olyan rizottót a fõzõmûsorokban, ami szinte fõzelék szerûen szaftos, de olyat is,ami csak krémes. Annyi azonban biztos, hogy nem száraz.
Fehérbor is kell bele, ezt még sosem spóroltam ki. Annál is inkább, mert a maradék jól esik utána is.

  • 2,5 dk apró bacon kocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 30 dkg arborio rizs
  • kb. 1 lit. alaplé
  • petr.zöld ...

Folytats a blogon ... daisyterme.blogspot.com/2012/03/lazac...

sponsored links

Keres?s