Lazacburger
sponsored links
Éppen a mai bejegyzésen gondolkodtam, mikor megláttam Katuci konyháján a mostani, 61. VKF kiírását. Ez egy gasztrobloggerek közti játék, Vigyázz, kész, fõzz! a neve. Itt nincsenek nyertesek, az adott játék témájában kell valami ínycsiklandót alkotni. E hónapban a szendvicsek ill. a burgerek vannak soron.
Van is a tarsolyomban egy isteni lazacburger. Bizony, nem csak marhából lehet ízletes óriásszendvicset készíteni. Még régebben, egy versenyre találtam ki ezt a finomságot, csak még nem mutattam meg. Így most összekötöm a kellemest a hasznossal, remélem, minél többen elkészítitek:
Lazacburger delux
Hozzávalók 4 fõre:
A hamburgerzsemléhez:
1 dl langyos tej
1 ek cukor
1 mk só
20 g olaj
1 tojás
50 g joghurt
30 dkg kenyérliszt (BL80)
1 dkg élesztõ
Szezámmag a tetejére
A lazacpogácsához:
Kb. 40 dkg lazacfilé
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek halszósz
Só, bors
1 kis csokor petrezselyem
A szószhoz:
2 tojás sárgája
1 dl olaj
4 db kovászos vagy csemege uborka
2 ek friss snidling
? mk só
Bors
A pirított hagymához:
3 fej hagyma
2 ek liszt
4 ek olívaolaj
1 kicsi, zsenge cukkini
4 db sült, marinált paprika
10 ek olívaolaj
1 csomag salátakeverék
A zsemléhez a tojást felverjük, kétfelé öntjük. Az egyik felét összekeverjük a további hozzávalóval, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. A tésztát négyfelé vesszük, sütõpapíros tepsire ültetjük a meggyúrt kis cipókat. Ismét megkelesztjük, majd a maradék tojással lekenjük a tetejüket. Megszórjuk szezámmaggal és 180 fokon barnára sütjük.
A szószhoz a tojássárgákat kikeverjük az olajjal úgy, hogy cseppenként adjuk hozzá. Mikor krémes, hozzáadjuk az apróra vágott uborkát és snidlinget, sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig hûtõben tartjuk.
A hagymákat vékony félkarikákra vágjuk, a liszttel összekeverjük, az olajban ropogósra sütjük.
A halpogácsához apróra vágjuk a lazacot, hagymát, petrezselymet, összekeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a halszószt, kissé sózzuk, borsozzuk, kézzel összekeverjük. 4 db halpogácsát formázunk, 2 ek olívaolajon mindkét oldalukat megsütjük.
Közben a cukkinit 3-4 mm-es szeletekre vágjuk, mindkét oldalát kissé megsózzuk, borsozzuk. 5 percig állni hagyjuk. 2 ek olívaolajon ezeket is megsütjük, papíron felitatjuk az olajat.
A paprikát lecsepegtetjük, csíkokra tépjük.
Összeállítás: a zsemléket félbevágjuk, vágott felüket az egyik serpenyõben megpirítjuk. Mindkét oldalára teszünk a szószból. Az alsó felére a következõképpen rétegezzük: egy ek pirított hagyma, rá a lazacpogácsa, erre paprika, cukkini, majd egy nagy marék saláta, végül a zsemle teteje. Összenyomjuk, és ehetjük is.
Tavaszi gyûjtögetés
Változatok egy formára
Ronda és finom
Könnyû nyári ebéd
Van is a tarsolyomban egy isteni lazacburger. Bizony, nem csak marhából lehet ízletes óriásszendvicset készíteni. Még régebben, egy versenyre találtam ki ezt a finomságot, csak még nem mutattam meg. Így most összekötöm a kellemest a hasznossal, remélem, minél többen elkészítitek:
Lazacburger delux
Hozzávalók 4 fõre:
A hamburgerzsemléhez:
1 dl langyos tej
1 ek cukor
1 mk só
20 g olaj
1 tojás
50 g joghurt
30 dkg kenyérliszt (BL80)
1 dkg élesztõ
Szezámmag a tetejére
A lazacpogácsához:
Kb. 40 dkg lazacfilé
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek halszósz
Só, bors
1 kis csokor petrezselyem
A szószhoz:
2 tojás sárgája
1 dl olaj
4 db kovászos vagy csemege uborka
2 ek friss snidling
? mk só
Bors
A pirított hagymához:
3 fej hagyma
2 ek liszt
4 ek olívaolaj
1 kicsi, zsenge cukkini
4 db sült, marinált paprika
10 ek olívaolaj
1 csomag salátakeverék
A zsemléhez a tojást felverjük, kétfelé öntjük. Az egyik felét összekeverjük a további hozzávalóval, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. A tésztát négyfelé vesszük, sütõpapíros tepsire ültetjük a meggyúrt kis cipókat. Ismét megkelesztjük, majd a maradék tojással lekenjük a tetejüket. Megszórjuk szezámmaggal és 180 fokon barnára sütjük.
A szószhoz a tojássárgákat kikeverjük az olajjal úgy, hogy cseppenként adjuk hozzá. Mikor krémes, hozzáadjuk az apróra vágott uborkát és snidlinget, sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig hûtõben tartjuk.
A hagymákat vékony félkarikákra vágjuk, a liszttel összekeverjük, az olajban ropogósra sütjük.
A halpogácsához apróra vágjuk a lazacot, hagymát, petrezselymet, összekeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a halszószt, kissé sózzuk, borsozzuk, kézzel összekeverjük. 4 db halpogácsát formázunk, 2 ek olívaolajon mindkét oldalukat megsütjük.
Közben a cukkinit 3-4 mm-es szeletekre vágjuk, mindkét oldalát kissé megsózzuk, borsozzuk. 5 percig állni hagyjuk. 2 ek olívaolajon ezeket is megsütjük, papíron felitatjuk az olajat.
A paprikát lecsepegtetjük, csíkokra tépjük.
Összeállítás: a zsemléket félbevágjuk, vágott felüket az egyik serpenyõben megpirítjuk. Mindkét oldalára teszünk a szószból. Az alsó felére a következõképpen rétegezzük: egy ek pirított hagyma, rá a lazacpogácsa, erre paprika, cukkini, majd egy nagy marék saláta, végül a zsemle teteje. Összenyomjuk, és ehetjük is.
Hasonló bejegyzések:
Tavaszi gyûjtögetés
Változatok egy formára
Ronda és finom
Könnyû nyári ebéd