Lazac ketjap manis szósszal, ördögszekér gombával
sponsored links
Egy korábbi receptemben már kifejtettem a véleményemet a tenyésztett lazacról. Ha tehetjük, együk, csak legyen nagyon friss. Ha kicsit is kellemetlen az illata, akkor már nem friss. Ennek az ázsiai ihletésû ételnek a meghatározó ízét a ketjap manis (indonéz szójaszósz) adja. Ez egy édes, szirupos szójaszósz féleség, ami ázsiai vagy delikátesz üzletekben kapható. Kifejezetten passzol a lazac telt, édeskés zamatához, az elmaradhatatlan gyömbér-fokhagyma kombóval. Könnyen, gyorsan elkészíthetõ így a lazac, és nagyon különleges ízû lesz. Az ördögszekér gomba immár nálunk is kapható (termesztett változat) a Lidl-ben, vagy a Sparban. Maga a gomba nagyon egészséges (gyógygomba), remek intenzív fûszeres ízzel, amely önmagában, olívaolajon megpirítva is igen-igen ízletes. Keresztben felszeletelve például sült "vega fésûkagylót" is készíthetünk belõle. Állaga nagyon jó, ropogós, de célszerû egy darabot levágni a tönk aljából, mert ez a rész sütés után is elég gumis tud lenni. Gyorsan pirítsuk, ne fõzzük és csak utólag sózzuk, fûszerezzük. Lehetõleg ne veszítsen sok nedvet, mert akkor sem az igazi. Adhatunk még a lazac és a gomba mellé kevés natúr párolt jázmin rizst is.
Hozzávalók 2 fõre:
- 2 x 180-200 g friss, bõrös, pikkelyezett lazacfilé
- 4 db ördögszekér gomba
- 2 ek ketjap manis
- 1 tk világos szójaszósz
- 1 ek földimogyoró olaj ...