Last minute gasztro ajándékok
sponsored links
Itt ülök a konyhában, elmúlt éjfél, várom, hogy megsüljenek a csodás bejglijeim (legalábbis remélem azok lesznek), és gondoltam, akik még szeretnének az utolsó pillanatban készíteni valami egyedi, saját készítésû ajándékot, azoknak adok néhány tippet. Én idén NÉGY félét készítettem, egyik sem bonyolult, és most aztán izgulhat mindenki a családomban és a baráti körünkben, hogy vajon ki mit kap ezekbõl, de ez maradjon meglepetés.
1. Narancslikõr
Talán ez a gasztroajándék igényli a legtöbb idõt, de ennek is csak egy, jobb esetben két napot kell állnia, és már üvegezhetõ is, szóval még idõben vagytok vele.
Hozzávalók 1,5 literhez:
250 ml víz
250 ml száraz fehérbor
450 g cukor
1 kg narancs
750 ml vodka (alkoholtartalma 40%)
1/4 csapott tk. õrölt koriander vagy kardamom
A vizet a borral és a cukorral felforralom, majd sûrû sziruppá fõzöm. A narancsokat alaposan megmosom, a héjukat lereszelem, a levüket kifacsarom. Amikor a szirup kész, hozzáadom a narancshéjat és -levet, majd kissé hûlni hagyom. Amikor már langyosra hûlt, hozzáadom a fûszert, valamint a vodkát és konyharuhával lefedve 1-2 napig hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Apró lukú szûrõn leszûröm és üvegezem, hûtõben 4-6 hétig is eláll.
2. Narancslekvár
Az egész nyarunk a befõzésrõl szól, miért lenne máshogy nálam ez a karácsonyi elõkészületek során? :) Nem mondom hogy ez a kedvenc lekvárom, de ez szigorúan, csak az elõkészítés miatt van így, mert nekem sajnos egész télen nagyon száraz a bõröm, és mire a 3 kg narancsot elõkészítem, a narancs leve eléggé kimarja a kezemet, de a szeretteimért megéri :)
85 dkg narancsfilé (nagyjából 9-10 narancs)
4 dl narancslé (nagyjából 4 narancsé, vagy bolti 100%-os, cukrozatlan)
2 zacskó vaníliás cukor
fél-fél tk. fahéj és szegfûszeg
35 dkg cukor
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix
A narancsokat alaposan megmosom, majd kifilézem õket: levágom a két végét, így talpat kapok, majd felállítom és a kést szorosan a gyümölcshúshoz nyomva levágom a vastag héját a fehér résszel együtt, majd a hártyák közötti narancsfiléket kivágom.
Egy nagy lábosba öntöm a narancslevet, a narancs filéket, a vaníliás cukrot, a cukrot, a fûszereket és a dzsemfixet. Folyamatos keverés mellett felforralom, majd 3-5 percig zubogva forrni hagyom és ezután én egy kicsit belemixeltem, mert túl darabosnak ítéltem meg, de nem pürésítette teljesen. Üvegekbe töltöm, amiket jól lezárok, fejre állítom pár percre és száraz dunsztban kihûtöm õket.
3. Fûszeres krémfehér sajt vagy feta
Ezt a finomságot már rég ki akartam próbálni, de aztán valahogy sose sikerült, pedig nagyjából 5-10 perc alatt készen lehetünk akár több üveggel is, és mutatós ajándék válhat belõle. Az apropót most az adta, hogy a Lidl által támogatott kacsacombhoz szükség volt chilire, így maradt még itthon és nem tudtam mihez használjam fel, hát így lett ez.
Hozzávalók 1 db 1,5-2 dl-es üveghez:
10 dkg krémfehér sajt vagy feta
fél-fél kk. oregánó és bazsalikom
1 kis kk. szemes bors
1 chili paprika
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A sajtot felkockázom és megtöltöm vele az üveget. Beleszórom, illetve dugdosom a fûszereket, majd felöntöm annyi olívaolajjal, amennyi ellepi az egészet. Hûtõben néhány napig érlelem.
A gyerekek rengeteg csokoládét kaptak Mikulásra, melyek közül én már az elsõ kanyarban eltulajdonítottam a teljesen sima csoki mikulásokat. Ezeket használtam fel a pálcikákhoz
Hozzávalók kb. 12-14 db-hoz:
20 dkg tej-, fehér- vagy étcsokoládé
díszítõ cukorkák
szilikon jégkocka forma
szívószál
A csokoládé kétharmadát vízgõz felett megolvasztom, majd mehet bele a maradék is, és a masszát így addig kevergetem, hogy az összes csoki megolvadjon. Ezek után mehet is a formákba, a tetejét díszítem cukorkával, majd 20 percre beteszem a hûtõbe. Miután kivettem, mindegyikbe szúrok egy szívószálat és hagyom hogy teljesen megszilárduljon, majd óvatosan kinyomom a formákból és mehet is 1-2 dl meleg tejbe, vagy csomagolható.
Ezzel az ötlettel szintén már jó régóta szemezek, de eddig sose vágtam bele, viszont a #beautifullynormal kampány keretében ráleltem a Habfürdõ blogra, ahol erre vonatkozóan is találtam jó tippeket, amit akkor egybõl ki is próbáltam.
Hozzávalók 4 tábla csokoládéhoz:
1-1 csomag fehér- és étcsoki pasztilla fondühöz (ennek hiányában szimpla csokoládéból is elkészíthetõ)
aszalt gyümölcsök és magvak
A magvakat és aszalt gyümölcsöket felaprítom, hogy ezeket majd már csak rá kelljen szórni a csokoládé tetejére. A csokipasztillákat külön-külön felolvasztom vízgõz felett. Érdemes a fehérrel kezdeni, utána jöhet a tej- és az étcsoki, mert így nem kell mindig mosogatni az edényt ;)
Az olvadt csokit kiöntöm egy sütõpapírral bélelt tálcára, vagy doboz tetõre, majd megszórom a "feltéttel", amit enyhén bele is nyomkodok, és már csak annyi a dolgom, hogy megvárom a míg megszilárdul, és utána felszeletelhetem.
Remélem még így az utolsó pillanatban tudtam adni pár hasznos tippet, és valamelyiket elkészítitek.
Mindenkinek Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok!