Lassan fõtt marharagu

2018-04-16

sponsored links

IMG_20180407_192624_384
Tavaly karácsonyra kaptam egy slow cookert (lassú fõzõt),  mert az egyik kedvenc ételem, a lassan fõtt marharagu. Persze mást is szoktunk benne fõzni, de talán ez a leggyakoribb, és ezt sikerült eddig legjobban tökéletesíteni, úgyhogy legyen ez az elsõ slow cooker recept a blogon. (A lassú fõzõ-re nem áll rá a ?szám?, úgyhogy nekem slow cooker).

Hozzávalók

  • 0,9-1 kg szeletelt marhalábszár
  • 10 dkg friss shiitake gomba, felszeletelve
  • kb. 10 dkg sûrített paradicsom (minél sûrûbb, annál jobb, én tubusost szoktam venni, ez kb. egy fél tubusnyi mennyiség)
  • 1 nagy hagyma (kb. 30 dkg), apróra vágva
  • 1 evõkanál liszt
  • 1 teáskanál kakukkfû
  • 4 paradicsom, felkockázva
  • 1 dl száraz fehérbor (vagy vörös, nálam csak fehérbor szokott lenni)
  • só, bors
  • kevés olívaolaj
A húst sózom, borsozom, és kevés olajon több részletben körbepirítom. Én ehhez a slow cooker belsejét használom a fõzõlapra rakva, mert a használati utasítás írja, hogy lehet így használni. Ez készülék függõ, mindenképpen ellenõrizni kell a használati utasítást! A húst nem szoktam felkockázni, egyben, az eltérõ méretû szeleteket készítem el, és a fõzés végén, villával cincálom szét falatnyi darabokra.
Miután minden húsdarabot körbepirítottam, a fazékban visszamaradó zsiradékra dobom a hagymát, megsózom és pár perc alatt üvegesre párolom. Hozzáadom a gombát és a kakukkfüvet, pár percig együtt sütöm, majd megszórom a liszttel. Átkeverem, beleöntöm a bort és a sûrített paradicsomot, hozzáadom a felkockázott friss paradicsomot és a húst. Az edényt beleteszem a slow cookerbe, és alacsony fokozaton 8-10 óráig fõzöm.
A fõzés elején úgy tûnhet, hogy nagyon sûrû a ragu és nem lesz elég leve, de ez nincs így, fõzés közben a hús és a zöldségek rengeteg nedvességet eresztenek, ami mind benne marad az edényben. A 8-10 óra alatt nem szükséges sem keverni, sem nyitogatni, hagyni kell, hogy magában készüljön. Miután az idõ letelt, megnézem, hogy a hús puha-e már. Akkor jó, ha két villával erõfeszítés nélkül szétszedhetõk a nagy darabok.
Ha nincs ennyi idõm, vagy fel akarom a végén pörgetni a folyamatot, a magas fõzési fokozatot használom, azzal kb. fele annyi idõ alatt fõ meg.
Amikor a hús megpuhult, villával falatnyi darabokra szedem (ezt egy tányéron egyesével szoktam csinálni, hogy ne karcoljam meg a fazék belsejében a tapadásmentes bevonatot), megkóstolom a ragut, ha szükséges, sózom, melegen tartom, fõzök egy kis tésztát és azzal együtt tálalom.
4-6 adag lesz belõle, nagyon jól fagyasztható, ezért érdemes jó nagy adagot fõzni belõle.

Folytats a blogon ... lillafoz.blogspot.com/2018/04/lassan-...

sponsored links

Keres?s