Laskás szûz
sponsored links
A legutóbbi hétvégén három fontos kedvencünkbõl próbáltunk ebédre valót alkotni. A szûzpecsenye, a laskagomba és a vörös káposzta találkozása izgalmasnak ígérkezett.
Kell hozzá:
1 közepes sertésszûz,
30 dkg laskagomba,
1 közepes fej vörös káposzta,
2 nagy fej vöröshagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
só, egész bors, olívaolaj,
cukor, köménymag, õrölt fahéj
1 tk. balzsamecet.
Elkészítés:
A megmosott, leszárított húst, ujjnyi szeletekre vágjuk. A vöröshagymát félfõre aprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk, a gerezdeket félbe vágjuk. A hússzeletek mindkét oldalát egy nagyobb, magas falú serpenyõben, olívaolajon hirtelen megpirítjuk, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba rakjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is, meghintjük köménymaggal, egész borssal, rövid ideig pirítjuk, és ebbe a szûzérméket is visszahelyezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott laskagombát, lefedjük, hagyjuk párolódni. Miután puhára pároltuk, a szeleteket kiemeljük a szaftból, és a visszamaradt sûrû szaftot, botmixerrel simára turmixoljuk. Visszahelyezzük a húst és a gombát, majd pár percig még hagyjuk párolódni.
Köretnek rizst és hagyományos módon párolt káposztát készítettünk, melyet egy egész kevés fahéjjal és balzsamecettel tettünk pikánssá. Tálaláskor formázógyûrûbe tettük a rizst, rá a párolt káposztát, és mellé helyeztük a laskás szûzet is.
2013: Erdõkerülõk ebédje
2011: Fröccs