Laskagombás káposzta kicsit füstösen

2017-11-09

sponsored links

A késõi laskagomba az õszi esõk és az elsõ hidegek után jelenik meg korhadó tuskókon, fatörzseken, beteg fákon. Jó ízû gomba, de rendesen meg kell fõzni, így a fûszeres vajon lepirítva, gyors elkészítés, amit sok gombából szeretek, ennek a gombafajnak nem elég. Ráadásul, ha már nagyobbra nõtt, nehéz megállapítani mennyire öreg, így hosszabb fõzésidejû ételekbe érdemes tervezni.
   
Ez az étel nem túl fotogén ugyan, de az illata és az íze nagyon jó. A belefõzött szalonnabõrtõl és kevés kolbászkarikától kapott kis füstös ízt. Finom, olcsó, egyszerû, magyaros étel, én másodszor készítem, mióta idén beindult a laskagomba. 


Elkészítés:
A gombát, kb. három tenyérnyit darabolva, elõzetesen beáztatott szalonnabõrrel, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással indítva, pici csípõs zöldpaprikával, 1 paradicsommal elõfõztem (kuktában). Mikor már a gomba megfõtt, a vége felé adtam hozzá egy fél fej felvágott fejes káposztát, 1 db karikára reszelt sárgarépát és a kevés karikázott kolbászt. Ha a laska már nem a legzsengébb, akkor nehezebben fõ meg, a káposztát és a répát viszont nem akartam szétfõzni, szeretem, ha picit roppan, ezért nem tettem fel együtt a belevalókat. Fûszerek: õrölt köménymag (ebbõl több), kevés majoránna és õrölt fekete bors, 1-2 babérlevél, só. 

Az ételben található vadon gyûjtött összetevõk: késõi laskagomba (Pleurotus ostreatus)

A többi alapanyagból a káposzta, a répa, a paprika, a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma saját szabadföldi, az õrölt pirospaprika, a kolbász és a kolozsvári szalonna a helyi piacról származik. 

A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,



Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2017/11/lask...

sponsored links

Keres?s