Laskagomba pörkölt
sponsored links
A késõi laskagomba az õszi esõk és az elsõ hidegek után jelenik meg korhadó tuskókon, fatörzseken, beteg fákon. Jó ízû gomba, de rendesen meg kell fõzni, így a fûszeres vajon lepirítva, gyors elkészítés, amit sok gombából szeretek, ennek a gombafajnak sokszor nem elég, így ha több akad belõle, pörköltnek is kiváló.
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
Laskagomba pörkölt készülõben, amikor a gomba a hagymás rántásra került + víz |
Elkészítés: A gombát megtisztítottam, megmostam és apróra vágtam, úgy három csészényi lett. Pici füstölt szalonnakockával dúsított zsiradékon üvegesre pirítottam 2 fej apró kockákra vágott vöröshagymát, majd adtam hozzá úgy 6 közepes gerezd, apróra vágott fokhagymát is. Amikor ennek is már érezhetõ volt az illata, lehúztam a lábast a lángról. Mikor picit hûlt, egy jó evõkanálnyi, rendes színû, házi, õrölt pirospaprikát oldottam fel a zsiradékban, míg a paprika szépen kiadta színét, majd a hagymás alapra tettem az összevágott gombákat. Fûszereztem, sóztam. Fûszerek: egész fekete bors, borókabogyó, õrölt kömény, majoránna, babérlevél. Szoktam hozzá adni, ha van, kisebb, friss paradicsomot vagy 1-2 kanálnyi paradicsomlevet és egy zöldpaprikát vagy, ha csípõs kell, cseresznyepaprikát is egészben, vagy csak bevágva. Vízzel felöntve, sûrûn ránézve, néha megkeverve, ha kell, a levet pótolva készre fõztem. Fõzési idõ laskánál változó, ha picit öregebb, több idõ kell. Túrós rizslisztnokedlivel, céklasalátával finom volt. A túrós rizslisztnokedli készítését itt írtam le.
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,