Laskagomb?val t?lt?tt pit?csk?k
sponsored links
A laskagomb?k k?z?l ny?ron, kora ?sszel a ny?ri laska, k?s?bb k?s? ?sszel ?s t?len a k?sei laska gy?jthet?. Korhad? tusk?kon, vagy m?g ?ll?, beteg f?kon tal?lhat?k meg. K?l?n?sen a hideg id? be?llt?val, mikor m?s gomba kev?s akad, akkor szoktunk ?r?lni a k?s?i lask?val b?ven megrakott fat?rzseknek.
Elk?sz?t?s:
Hozz?val?k a t?szt?hoz: 250 g (oml?st?szta-)liszt, 100 g vaj, 2 ek tejf?l, 1 toj?s s?rg?ja, f?l mokk?skan?l s?. A gyors mozdulatokkal ?sszegy?rt t?szt?t 1 ?r?ra h?t?be tettem, majd pites?t? t?lk?kba ny?jtottam, ?s azt, peremet is k?sz?tve kib?leltem vele. F?l ?r?ra ism?t h?t?be tettem. Mivel ezek kicsi pit?csk?k voltak nem s?t?ttem el? ?ket, de nagyobb pite eset?n a t?szta alj?t vill?val megszurk?lva 15 percig el?s?t?m. (vaks?t?s 180 fokon, lehet babbal lencs?vel t?ltve, de azok n?lk?l is m?k?dik, n?ha meg kell szurk?lni).
Hozz?val?k a t?ltel?khez: Ny?ri laskagomba vagy k?s?i laskagomba, esetleg m?s erdei gomba. A kisebb gomb?kat cikkekre t?ptem a nagyobbakat keresztbe is daraboltam, majd s?s, bab?rleves v?zben el?f?ztem. A f?z?si id? puhul?sig tart, de ny?ri lask?n?l r?videbb, a k?s?i lask?n?l, pl?ne ha a gomba ?regebb is, hosszabb id?. Mennyis?g szemre, ami megt?lti a pitet?lk?inkat, plusz ?zl?s szerinte lehet mell? tenni m?st is.
T?lt?s: A pite alj?ba nedvsz?v?nak apr? zabpelyhet sz?rtam, majd megt?lt?m lecsepegtetett f?tt lask?val ?s valamennyi p?rolt vegyes z?lds?ggel, ami szezon?lisan ?ppen van (pl. blans?rozott csal?n, p?rolt koml?hajt?s, apr?ra v?gott vadhagym?k vagy z?ldhagyma, brokkoli, spen?t, reszelt s?rgar?pa, c?kla, m?ngold, karfiol) esetleg f?tt toj?skock?k. F?szerezem s?val, t?rt fekete borssal, apr?ra v?gott fokhagym?val. Lehet r? reszelni sajtot, majd egy nagy poh?r tejf?l ?s 2 toj?s kever?k?t kis kurkum?val sz?nezve ?nt?ttem a pit?kre, elosztva a pitet?lk?k k?z?tt. Lila hagyma karik?kkal d?sz?tettem. S?t?s addig, m?g a pit?csk?k sz?le aranybarn?ra s?l, kb. 170-180 fokon.
Tov?bbi laskagomb?s receptek IDE kattintva b?ng?szhet?k.