Lapocka kicsit másképp
sponsored links
A közel 2 kg-os bõrös lapockából levágott 3 szeletet tegnap készítettem el. Ez volt az utolsó fogás abból a darabból, amibõl a pörkölt , majd a legszebb részébõl a préselt sonka készült. Nagyon szeretjük a jó kis finom szaftos husikat. A lapocka nem kimondottan szelethúsnak való, mert eléggé szálkás, de ha mégis így sikerül, hogy van belõle három szelet, akkor úgy kell elkészíteni, fûszerezni, hogy finom puha legyen és hamar elkészüljön.
A 3 szelet húst sertés fûszersóval bedörzsöltem, ráöntöttem egy-egy kanál mogyoró és szezámolajat, megforgattam benne a husokat, lezártam szorosan az edény tetejét és 3 napon kersztül pácolódott a hûstõszekrényben.
Egy kisebb -magas falú- teflon lábasba olajat öntöttem (csak annyit, hogy a húsokat éppenhogy csak elérje), amikor felforrósodott, a három hússzelet mindkét oldalát hirtelen megsütöttem. Ezt gyorsan kell csinálni, hogy a belseje nehogy átsüljön. Amikor mindhárom szelet külsõ része megpörkölõdött, aláöntöttem 1 dl fehér bort. A szelet húsokra egyenként egy teáskanál mézet, 1 teáskanál mustárt csurgattam. Fedõt raktam a lábasra, s kb 10 percig ezen az oldalukon párolódtak a borban. Ezután megfordítottam õket, s addig sütöttem fedõ alatt, amíg a bor elpárolgott a húsok alól. Ez is kb ...