Lambrusco: nagylelkû és õszinte
sponsored links
Egy pohár bor sok mindenrõl tud mesélni: a föld zamatáról, a napfény ízérõl, a szõlõrõl, amibõl készült, annak "neveltetésérõl", hogyan dolgozták fel, a bort miképpen tárolták... Úgy tartják, a modenai Lambrusco bor nagylelkû és õszinte, mint azok az emberek, akik itt élnek. Egy szempillantásra van tõlünk a campagna , a szántóföldek és a tanyák, így láthatom, hogyan nevelkedik a labrusca szõlõfajta, ráadásul az egyik szõlõültetvény valóban vadon, mindenféle metszés nélkül, akár a diófa tetejére felkúszva hozza termését. Október végéig ízlelgethettem, miként változik szinte napról napra a szemek zamata. E szõlõfajtából készült rubinvörös Lambrusconak, ennek a szénsavas, kétszeres erjedésû bornak utánozhatatlan a karaktere: ahogy már a Parmezán sajtnál is írtam, a t6ermõföld, a klíma és az ember szövetsége rendkívüli kulináris élményeket nyújt.
A "lambrusco" kifejezés számos különbözõ szõlõfajtára és borra is értendõ. A Vitis Labrusca-t többnyire Modena környékén termesztik. DOP (Denominazione di Origine Protetta), azaz eredetvédelem és ezáltal szigorú ellenõrzés alatt négyféle Lambrusco bor áll: a "Lambrusco rosso Salamino di Santa Croce" száraz vagy édes, pikáns íze miatt kapta a nevét. Sötét színû, intenzív lila habja van és közepesen testes habzóbor. Népszerû a "Lambrusco di Sorbara", amely lehet vörös vagy rozé, száraz vagy édes és fõképp Modena környékén termesztik a szõlõjét. Eper, málna, cseresznye vagy viola illatú ez a nedû. A száraz vagy édes "Lambrusco Grasparossa Castelvetro"-nak cseresznye színû habja van és legerõsebb az aromája ...