Lambrusco: nagylelkû és õszinte

2012-11-10

sponsored links

pohár

Egy pohár bor sok mindenrõl tud mesélni: a föld zamatáról, a napfény ízérõl, a szõlõrõl, amibõl készült, annak "neveltetésérõl", hogyan dolgozták fel,  a bort miképpen tárolták... Úgy tartják,  a modenai Lambrusco bor nagylelkû  és õszinte, mint azok az emberek, akik itt élnek. Egy szempillantásra van tõlünk a campagna ,  a szántóföldek és a tanyák, így láthatom, hogyan nevelkedik a labrusca szõlõfajta,  ráadásul az egyik szõlõültetvény valóban vadon, mindenféle metszés nélkül, akár a diófa tetejére felkúszva hozza termését.  Október végéig ízlelgethettem, miként változik szinte napról napra  a szemek zamata.  E szõlõfajtából készült rubinvörös Lambrusconak, ennek a szénsavas, kétszeres erjedésû bornak utánozhatatlan a karaktere: ahogy már a Parmezán sajtnál is írtam, a t6ermõföld, a klíma és az ember szövetsége rendkívüli  kulináris élményeket nyújt.

A "lambrusco" kifejezés számos különbözõ szõlõfajtára és  borra is értendõ. A Vitis Labrusca-t többnyire Modena környékén termesztik. DOP (Denominazione di Origine Protetta), azaz eredetvédelem és ezáltal szigorú ellenõrzés alatt négyféle Lambrusco bor áll: a  "Lambrusco rosso Salamino di  Santa Croce" száraz vagy édes, pikáns íze miatt kapta a nevét. Sötét színû, intenzív lila habja van és közepesen testes habzóbor.  Népszerû a "Lambrusco di Sorbara", amely lehet vörös vagy rozé, száraz vagy édes és fõképp Modena környékén termesztik a szõlõjét. Eper, málna, cseresznye vagy viola illatú ez a nedû.  A száraz vagy édes "Lambrusco Grasparossa Castelvetro"-nak cseresznye színû habja van és legerõsebb az aromája ...


Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/11/10/lambrusc...

sponsored links

Keres?s