Lakodalom van a mi utcánkban

2011-08-09

sponsored links

testvérek

Az unokatestvérem fia múlt szombaton megházasodott. Szép környezetben, egy erdõ közepén volt a lakodalom, olyan 130-140 fõre. A mifelénk szokásos hagyományok szerint, võféllyel, nyoszolyólányokkal, húsleves-marhapörkölt  vacsorával. Miközben remekül éreztem magam, élveztem a finom ételt, és annyit táncoltam, mint évek óta nem, egyszer csak eszembe jutott nagyapám, az unokatestvéremmel közös. Egy pillanatra szomorú lettem.

A száznál több ember között az unokatestvérem családján kívül én és gasztrogyerek voltunk az õ leszármazottai a teremben, és ez elszomorított . Nagyapám családjának kiterjedtnek és nagy létszámúnak kellene lennie, számtalan unoka és dédunoka körében kellene rá emlékeznünk, aki maga is egy volt tíz gyerek közül. Van egy varázslatos kép a tíz testvérrõl, 1900 körül, amikor a nagylányok már felnõttként, hosszú fodros ruhában állnak a szülõk között, a legkisebb fiú, Sadi bácsi, még csecsemõként dédanyám ölében. Nagyapám a képen az a mokány kisfiú, aki újra megtestesült a nagybátyámban és az unokatestvéremben, és még késõbb az unokatestvérem két fiában. Mégis inkább úgy gondolok nagyapámra, ahogy ismertem: nagy erõs ember, aki szeretett jókat enni, nem vetette meg az italt, és még hetven fölött is váltogatta a barátnõit.

1895-ben született Füsti Molnár János, épp idõben, hogy végigharcolja az elsõ világháborút, ami életre szóló élményt és mesélni valót adott neki. Az 1919-es események valahogy magukkal ragadták, még besorozott katonaként. Gondolom, ennek az utóhatása lehetett, hogy késõn nõsült, és egy nálánál idõsebb négy gyermekes özvegyet vett el, nagyanyámat, aki azt a barna szemet hozta a családba, amit anyám is, én is, és gasztrogyerek is megörököltünk. Született még négy gyerek. Minden megvolt hát a ...


Folytats a blogon ... ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/201...

sponsored links

Keres?s