Labdaleves, krumplifánk
sponsored links
Gyerekkoromban sokat laktunk a válás után a nagymamámnál, mert anyu esti gimibe járt és dolgozott, és így könnyebb volt neki. És öcsém egyik kedvence volt a magyaros hagymaleves burgonyagombóccal, azért Labdaleves néven, mert félreértette a hagymalevest. Mivel nagyon finom volt, viszonylag hamar beletörõdött, hogy nincs hozzá labda. Nekem a leves olyan elmegy kategória volt, de az azt követõ "krumplipogácsa", valójában pohárral kiszaggatott krumplifánk az igazi kedvencem volt. Annyira, hogy még a szilvásgombóc mellé is sütött nekem külön vagy 10-et a nagymamám, mert a szilvásgombócot nem szerettem, ellentétben az öcsémmel és négy unokaöcsémmel, akik viszont folyton azt ettek volna. Ebbõl is látszik, hogy nem volt könnyû a nagymamánknak lenni. :o)
De ne csépeljem tovább a szót, térjünk a receptre!
Vettem egy kiló burgonyát, megpucoltam, és egészben megfõztem sóval. Egészben ugyanis könnyebb kiszedni. Mikor a burgonya már majdnem jó (beleszalad a villa), magyaros rántást készítünk, mégpedig úgy, hogy jó bõven vesszük a kockára vágott hagymát. Egyébként nyilván van, aki karikára vágja vagy egészben fõzi bele, mert ez a rántott leves egy speciális változata. Tehát: olajon üvegesre pároltam a hagymát, pirospaprikával megszórtam a lángról lehúzva, aztán liszttel is megszórtam, és addig pirítottam a lisztet, amíg a zsemleszínû rántás is készülne. Hidegvízzel felöntöttem és csomómentesre kevertem. Eddigre elkészült a burgonya is, amit kiszedegettem a villával, és a rántást a burgonya fõzõlevéhez adtam.
Ennél a pontnál elzártam a gázt, és a burgonyagombócokkal kezdtem foglalkozni. A burgonyákat krumplinyomón ...
De ne csépeljem tovább a szót, térjünk a receptre!
Vettem egy kiló burgonyát, megpucoltam, és egészben megfõztem sóval. Egészben ugyanis könnyebb kiszedni. Mikor a burgonya már majdnem jó (beleszalad a villa), magyaros rántást készítünk, mégpedig úgy, hogy jó bõven vesszük a kockára vágott hagymát. Egyébként nyilván van, aki karikára vágja vagy egészben fõzi bele, mert ez a rántott leves egy speciális változata. Tehát: olajon üvegesre pároltam a hagymát, pirospaprikával megszórtam a lángról lehúzva, aztán liszttel is megszórtam, és addig pirítottam a lisztet, amíg a zsemleszínû rántás is készülne. Hidegvízzel felöntöttem és csomómentesre kevertem. Eddigre elkészült a burgonya is, amit kiszedegettem a villával, és a rántást a burgonya fõzõlevéhez adtam.
Ennél a pontnál elzártam a gázt, és a burgonyagombócokkal kezdtem foglalkozni. A burgonyákat krumplinyomón ...