Különleges sárgatúró
sponsored links
Igen, valóban az! Én eddig az anyukám által készített édes változatot kóstoltam, ami persze ízlett.
De valami erõteljesebb ízvilágra vágytam és a lehetséges variációk közül az alábbi született meg az idei húsvétra:
gyömbéres sárgatúró.
Nálam gyakran lapul otthon a hûtõszekrényben friss gyömbér. Imádom a csípõs,karakteres ízét! Most éppen kandírozott is akadt a konyhámban.
Így lett minden ízében fûszeres a tradícionális húsvéti étek.
Hozzávalók:
1 liter házi tej
11 db háztáji tojás
5 dkg kandírozott gyömbér
1 teáskanál szárított citromhéj
pár csepp valódi citromlé
kb.3 cm gyömbér lereszelve
csipet só
5 dkg cukor
Hozzáfûzném, bolti tejjel senki ne kezdjen neki! Nem fog menni! Ehhez a jó zsíros házi tej szükségeltetik. Ha nincs házi tojás, akkor vagy mélyalmos, vagy legalább L-es méretût szerezzetek be!
A tejet egy fazékban közepes tûznél elkezdem melegíteni. A tojásokat alaposan elhabarom és beleöntöm a tejbe. Pici sóval, cukorral ízesítem, valamint a citromhéjjal.reszelt gyömbérrel.
Folyamatosan keverem, amíg alaposan besûrûsödik. Ekkor hozzáadom az apró darabokra vágott kandírozott gyömbért és pár csepp citromlevet.
Elõveszek egy nagyobb szûrõt és abba beleterítek egy sûrû szövésû textilt.
Ne tudjátok meg, én az egyik sálamat áldoztam fel erre a célra! Tiszta pamut, tökéletesen megfelel!
Ebbe öntöm a sûrû masszámat. Összekötöm és egy fakanálra ráhúzom. Alá lábas (jó amiben fõtt) és egy éjszakán át hagyom csepegni magának.
Felköthetitek a mosogató csapjára is, az sem rossz megoldás!
Másnapra megszilárdul, összeáll a túrónk.
Sonkához,kolbászhoz tökéletes kiegészítõ!
Hûtõben tároljuk! És ne csodálkozzunk, ha szélsebesen elfogy :)
Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok !